Maurits Hendriks onder vuur, maar: "Hij maakte zich daar sterk voor"

Maurits Hendriks en Daphne Koster
Maurits Hendriks en Daphne Koster Foto: © BSR Agency

Ajax nam begin deze maand afscheid van Maurits Hendriks. Hij was in totaal anderhalf jaar Chief Sports Officer bij de Amsterdamse club. De voormalig technisch directeur van NOC*NSF was allesbehalve geliefd bij Ajax.

Vanaf dag één kreeg Hendriks kritiek, zo blijkt uit een analyse van het Algemeen Dagblad. Hij wilde in Amsterdam voor een 'topsportklimaat' zorgen, net zoals bij NOC*NSF. "Op Papendal, het trainingscomplex van de sportkoepel, trainen sporters met verschillende achtergronden samen, waar Hendriks succesvol beleid maakte voor de overlappende elementen voor alle topsporters, of het nu volleyballers, judoka’s of sprinters zijn. Maar bij Ajax draait het uiteindelijk alleen om voetbal, vinden de critici", wordt er geschreven.

Hendriks was ook betrokken bij de vrouwentak, waar het momentum voor verdere professionalisering ontstond na de kwalificatie voor de groepsfase van de UEFA Women's Champions League. "Hendriks maakt zich sterk voor betere marketing, medische begeleiding en trainingsfaciliteiten. Hij weet de directie mee te krijgen in het idee om de Champions-Leaguewedstrijden in de Arena te spelen."

"Wat helpt is dat de stadiondirectie een lagere huur rekent dan bij de mannen, plus het gegeven dat bij de allereerste keer dat de vrouwen daar speelden, tegen Feyenoord, liefst 70 procent van de ruim 33.000 bezoekers voor het eerst in de Arena kwam; er is een compleet nieuwe doelgroep aangeboord", wordt er opgemerkt. "Maar sommige problemen blijven sluimeren."

Uiteindelijk zorgden de tegenvallende resultaten bij de mannen van Ajax, de interne strubbelingen en de kritiek ervoor dat Hendriks vroegtijdig vertrok uit Amsterdam.

Lees meer:
0 reacties