Maud Roetgering: "We horen dat 'iedereen wel lesbisch zal zijn'"

Maud Roetgering en Renate Jansen met de KNVB Beker
Maud Roetgering en Renate Jansen met de KNVB Beker Foto: © Pro Shots

Seksisme komt nog altijd voor in de top van het Nederlandse vrouwenvoetbal, zo blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut. Maud Roetgering, speelster van FC Twente, merkt dat.

"Wij voetbalsters moeten keihard vechten voor dezelfde rechten als mannen. Dat zie je in geen andere sport zo heftig terug. Op dagelijkse basis lopen wij er tegenaan dat we niet serieus genomen worden", geeft de ervaren verdedigster aan in gesprek met Trouw. Roetgering weet: voetbal is een bolwerk van mannen. "Als je daar als feminiene sporter in terechtkomt, krijg je te maken met vooroordelen."

"Daarbij heeft het vrouwenvoetbal ook niet het meest vrouwelijke imago. Dus horen we dat ‘iedereen wel lesbisch zal zijn’ en dat we ‘dikke konten’ hebben. Het is duidelijk dat onze sport zich in een gigantisch tempo ontwikkelt, maar het beeld verandert niet in hetzelfde tempo mee", merkt Roetgering.

Het tegenaan van seksisme door de KNVB en hun club gaat volgens speelsters minder goed dan het tegenaan van racisme en de acceptatie van homo- en biseksualiteit. Dat zorgt niet voor verrassing bij de speelster van FC Twente. "De soms schurende man-vrouw-verhouding is veel minder prominent in beeld."

Lees meer:
0 reacties
Laatste reacties
Stand
# Team GS DS P
1 Ajax V 20 52 55
2 FC Twente V 20 75 54
3 Fortuna Sittard W 20 22 36
4 PSV V 20 13 35
5 ADO Den Haag V 20 21 32
6 PEC Zwolle V 20 -11 26
7 Feyenoord V 20 -6 24
Bekijk de hele stand