Martens wilde al eerder stoppen bij Oranje: "Heel veel moeite"

Lieke Martens bij de OranjeLeeuwinnen
Lieke Martens bij de OranjeLeeuwinnen Foto: © BSR Agency

Lieke Martens kondigde onlangs aan na het tweeluik met Finland te stoppen als international. Het besluit van de Limburgse aanvalster kwam voor Andries Jonker niet als een verrassing. Samen met zijn assistent Arvid Smit moest hij Martens al eerder overtuigen om door te gaan bij Oranje.

"In oktober, november van 2022 hebben we heel veel moeite moeten doen om Lieke te behouden voor het Nederlands elftal", onthult Jonker bij de NOS. "Dat was na het EK van 2022, ze was eigenlijk wel klaar met het Nederlands elftal. Toen heeft mijn assistent, Arvid Smit, heel veel moeite gedaan. Uiteindelijk heb ik me er zelf mee bemoeid en is ze in november '22 komen voetballen."

Daarna ging het weer bergopwaarts. "Ze heeft een goed WK gespeeld, goede Nations League gespeeld. Ik wist wel dat er een stukje twijfels zat. Het is logisch dat ze, vanuit haar standpunt, afscheid wilde nemen in Parijs, bij de Olympische Spelen. Die droom viel in duigen. Toen ze aangaf van 'trainer, EK '25 in Zwitserland is te ver', toen was ik niet verbaasd", vertelt de bondscoach.

Hij begrijpt de twijfel en de beslissing van Martens. "Dat ken ik vanuit het mannenvoetbal. Er komt een moment dat het genoeg is. Dat alles bij elkaar te zwaar gaat wegen. En de club en het Nederlands elftal. En dat er iets af moet. Ik heb het bij de mannen meegemaakt, bij de topclubs waar ik heb gewerkt. Jongens zaten daar soms ook mee en twijfelden. Lieke is daar ook mee gekomen. Herkenbaar", vindt Jonker.

De bondscoach heeft ook geen nieuwe poging gedaan om de vleugelspeelster te overtuigen. "Toen (in 2022, red.) was het uitgangspunt heel anders. Het was een teleurstellend verlopen EK, in de ogen van een aantal mensen. Ik vond dat wel meevallen, zoals bekend. Maar zij vond het heel teleurstellend. Toen hebben we gesproken over leeftijd, ambitie, kwaliteit van haarzelf, kwaliteit van het elftal. Datgene wat er niet goed was gegaan, hoe we dat beter zouden kunnen krijgen."

"Maar nu voel ik aan alles: dit is het. Het is op, het is over en dit is haar beslissing. Die moeten we respecteren. We moeten niet nog zo'n poging gaan doen als in het najaar van 2022", aldus Jonker.

Lees meer:
0 reacties