"Martens deed er alles aan om prof te worden, was niet makkelijk"

Lieke Martens en Vanity Lewerissa werden in 2017 gehuldigd bij VVV-Venlo
Lieke Martens en Vanity Lewerissa werden in 2017 gehuldigd bij VVV-Venlo Foto: © BSR Agency

Lieke Martens is niet langer speelster van de OranjeLeeuwinnen. Dinsdag zette de 31-jarige aanvalster een punt achter haar interlandcarrière. Vanity Lewerissa, jeugdvriendin van Martens, weet hoeveel ze heeft moeten laten om profvoetbalster te worden.

"Lieke en ik leerden elkaar kennen in de regioselecties van de KNVB, we komen allebei uit Limburg. We waren toen een jaar of 9, 10", blikt Lewerissa, die zelf na dit seizoen een punt achter haar carrière zette, terug in gesprek met De Telegraaf. "We hadden meteen een goede klik. En we leken ook wel op elkaar: allebei een lange paardenstaart en we vielen in het veld op door onze snelheid en techniek."

De carrières van Martens en Lewerissa verliepen uiteindelijk anders. "Lieke ging bijvoorbeeld vroeg uit huis, ging spelen bij SC Heerenveen, zat in haar eentje in het buitenland. Ze deed er alles aan om prof te worden. Dat was niet altijd makkelijk voor haar. Ik vond het, naast het voetbal, óók belangrijk om van mijn jeugd te genieten en dichtbij mijn familie te zijn. Voor Lieke hebben die offers zich zeker uitbetaald", weet Lewerissa.

De twee zijn door de jaren heen altijd bevriend gebleven: "En die vriendschap blijft altijd bestaan, ook al zien we elkaar weinig. Ik was vorig jaar op haar bruiloft. Dat zij in de documentaire zit die over mij is gemaakt nadat ik was getroffen door borstkanker, tekent onze band", aldus de voormalig aanvalster.

Lees meer:
0 reacties