Marijn de Vries wijst: "Dat is eigenzinnig aan Richard Mank"

Richard Mank
Richard Mank Foto: © BSR Agency

De manier van trainen bij Excelsior werd recent uitgelicht. Daaruit blijkt dat Richard Mank veel waarde hecht aan de persoonlijke situaties van de speelsters.

De Rotterdamse club werd 'eigenzinnig' genoemd, al is Marijn de Vries het daar niet helemaal mee eens. "Het is loffelijk wat Mank doet, maar eigenzinnig of uniek is te veel eer. In de topsport wordt langzaam maar zeker meer gekeken naar „het totale vrouw-principe”", schrijft ze in het NRC.

De Vries gaat verder: "Vrouwen laten trainen als kleine mannen, zoals altijd is gedaan, op schema’s die voor mannen zijn geschreven, met voedingsplannen die voor mannen zijn gemaakt: het werkt niet goed genoeg. Geleidelijk dringt door dat een vrouw toch echt een andere topsporter is dan een man. Door de wisseling van hormonen zijn vrouwen soms meer belastbaar, en soms juist minder."

"Tijdens die hormoonwisseling is het link: dan worden gewrichten en banden weker, en neemt de kans op blessures flink toe", weet ze. De afgelopen jaren werd er veel onderzoek gedaan naar invloed van de menstruatie en anticonceptie op prestaties. Vera Pauw voerde het door bij haar ploegen: de cyclus monitoren, handelen naar vermoeidheid en altijd eerlijk zijn over je gevoel.

"Wat eigenzinnig is aan Richard Mank, is dat hij zich hier als man zo in verdiept", aldus De Vries. "Dat komt nog weinig voor, blijkt ook uit onderzoek van Netwerk Sport & Gyn. Met mannelijke trainers is de cyclus bespreken nog een taboe. Mannen hebben er vaak ook weinig interesse in. Menstruatie is vooral gedoe. Gelukkig dringt bij vrouwen zelf steeds meer door dat je van je gedoe ook je kracht kunt maken. Ik weet zeker dat de komende decennia de menstruatiecyclus goed inzetten de gamechanger in de vrouwensport gaat zijn."

Lees meer:
0 reacties