Lucienne Reichardt: "De toeschouwersaantallen moeten echt omhoog"

Lucienne Reichardt, de nieuwe manager vrouwenvoetbal bij de KNVB
Lucienne Reichardt, de nieuwe manager vrouwenvoetbal bij de KNVB Foto: © KNVB Media

Lucienne Reichardt is sinds augustus manager vrouwenvoetbal bij de KNVB. Een drukke baan en de voormalig speelster van Ter Leede, ADO Den Haag, Ajax en West Ham United maakt per week meer dan 40 uur.

"Dat doe ik mezelf ook een beetje aan, omdat ik 's avonds ook wedstrijden bezoek", zegt ze in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Op termijn, als ik weet wat er allemaal speelt en het nieuwe ervan af is, zal dat waarschijnlijk beter gaan", geeft Reichardt aan. Ze werd door de KNVB uitgenodigd om haar visie op het vrouwenvoetbal te geven en dat zorgde uiteindelijk voor deze nieuwe baan.

"Wat mijn verwachtingen waren toen ik begon? Eigenlijk ben ik zonder verwachtingen begonnen, want Kirsten zei al dat het best chaotisch zou worden. Dat is ook zo gebleken, er komt veel op je af in deze rol", vertelt Reichardt. Eigenlijk alles wat met vrouwenvoetbal te maken heeft, komt bij haar terecht. "Het gaat van de 15-jarige voetbalster tot de international. Belangrijk is dat er een stukje bewustwording is. Zo van: denk ook eens aan een vrouw in het voetbal. Die bewustwording is er grotendeels al, maar kan nog beter."

"Het hoeft bijvoorbeeld niet altijd de vader te zijn die training geeft, dat kan de moeder ook doen. Het gaat om een cultuurverandering bij clubs, er moeten voor vrouwen geen barrières meer zijn. Die structuur wil ik graag neerzetten", zegt ze over haar plannen. Daarnaast wil ze de toeschouwersaantallen in de Azerion Vrouwen Eredivisie omhoog brengen. "De toeschouwersaantallen moeten echt omhoog. Momenteel bekijken we hoe we dat op termijn kunnen verbeteren. Misschien is het tijdstip van de wedstrijden, 19.30 uur op vrijdagavond, niet ideaal voor ouders met jonge kinderen, die vaak de volgende ochtend om 08.00 uur weer op het voetbalveld staan."

"Misschien moeten we naar de zondag, maar dan heb je weer het probleem dat veel speelsters in het weekend werken. Wat dat betreft kunnen we een voorbeeld aan Duitsland nemen", aldus Reichardt. "Daar is in de Frauen-Bundesliga na zeven speelronden al het toeschouwersaantal van het hele vorige seizoen verbroken, met bijna 120.000 toeschouwers. Daarom ga ik mijn Duitse collega's binnenkort eens vragen naar hun aanpak", geeft ze aan.

Reichardt ziet ook dat er af en toe enorme scores worden genoteerd in de competitie. "De zogenoemde 'competitive balance' van de Vrouwen Eredivisie is onderzocht en die bleek beter dan de competitie van Engeland, Spanje en Duitsland", vertelt ze. "Met 'competitive balance' bedoelen we de mate van concurrentie binnen een competitie. Het verschil in punten tussen de nummer één en de laatste was kleiner dan in de onderzochte buitenlandse competities. Ik zie dan ook genoeg potentieel, ook voor de toekomst, maar er is zeker nog werk aan de winkel", besluit de oud-voetbalster.

Nederland - Argentinië

Nederland wint voor 100x (!) je inzet!

Nederland is door naar de kwartfinale! En onze mannen moeten het nu opnemen tegen Argentinië. Als nieuwe speler krijg jij bij BetCity nu 100 keer je inzet (!!) als Oranje wint van Argentinië! Schrijf je hier in en claim de Odds Boost!

Lees meer:
0 reacties
Agenda
do
8/12
ADO Den Haag V
19:30
Feyenoord V
vr
9/12
PEC Zwolle V
18:00
VV Alkmaar W
vr
9/12
SC Heerenveen V
18:00
Excelsior Rotterdam W
vr
9/12
Telstar W
18:00
PSV V
zo
11/12
FC Twente V
16:45
Fortuna Sittard W
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 9 39 27
2 Ajax V 9 29 24
3 Fortuna Sittard W 9 16 19
4 ADO Den Haag V 9 12 16
5 PSV V 9 6 16
6 Feyenoord V 9 -2 13
7 PEC Zwolle V 8 -14 8
Bekijk de hele stand