Lof voor publiek vrouwenvoetbal: "Schelden komt zo weinig voor"

Fans van de OranjeLeeuwinnen in het Abe Lenstra Stadion
Fans van de OranjeLeeuwinnen in het Abe Lenstra Stadion Foto: © BSR Agency

Geart van der Pol heeft in de Volkskrant aandacht besteed aan homofobe spreekkoren in het stadion. Het viel hem op dat dit bij het vrouwenvoetbal helemaal niet gebeurt.

De journalist was aanwezig in het Abe Lenstra Stadion voor een wedstrijd tussen de OranjeLeeuwinnen en Duitsland. Waar Van der Pol normaal gesproken van alles hoort, blijft het nu stil. "Geen boegeroep, geen fluitconcert, geen scheldpartijen en geen spreekkoren. Een plukje Duitse fans zit in alle rust tussen het Nederlandse publiek. Een ondenkbaar scenario bij de mannen van Heerenveen, waar de aanwezigheid van Feyenoord- en Ajax-supporters in het thuisvak jaarlijks tot grimmigheid en vechtpartijen op de tribunes leidt."

Het vrouwenvoetbal was een verademing voor Van der Pol. "Op zoek naar topvoetbal zonder de pijnlijke confrontaties op de tribunes van het mannenvoetbal, bezocht ik de vrouweneditie van Nederland - Duitsland in Heerenveen, eind februari. Ik zag hoe vanzelfsprekend het kan zijn om professionele LHBTI'ers in de top te zien voetballen. Achter het doel hing een Friese pridevlag."

Het was ook zeker niet zijn laatste bezoekje aan het vrouwenvoetbal. "Inmiddels ben ik vaker te vinden bij vrouwenvoetbalwedstrijden, waar ik telkens een mix tref van positiviteit, enthousiasme, ontspanning en mildheid. Supporters zijn niet bezig de tegenstander er verbaal van langs te geven. Bij de twee Oranjewedstrijden die ik heb bijgewoond, is het meest provocatieve spreekkoor dat ik hoor: 'Het is stil aan de overkant!' Veel meisjes komen voor hun helden, andere groepjes zijn een avondje uit en maken vooral lol met elkaar. Schelden komt zo weinig voor, dat het opvalt wanneer het gebeurt", besluit hij.

Lees meer:
0 reacties