Lize Kop vervangt Daphne van Domselaar: "Geen eenvoudige opgave"

Lize Kop op de training van de OranjeLeeuwinnen
Lize Kop op de training van de OranjeLeeuwinnen Foto: © BSR Agency

De OranjeLeeuwinnen zijn met een valse start begonnen aan de EK-kwalificatie. In Cosenza werd er met 2-0 verloren van Italië. De Leeuwinnen misten een flink aantal basisspeelsters, waaronder Daphne van Domselaar.

Zij werd vervangen door Lize Kop. De keepster van Leicester City had geen vlekkeloos optreden in huis, zo is het oordeel van Chris Tempelman. "Daphne van Domselaar is sinds het WK misschien wel de beste speelster van Oranje. Niemand heeft het nog over haar voorgangster Sari van Veenendaal. Van Domselaar redde Oranje meerdere malen met katachtige reflexen en ze heeft zich inmiddels geschaard tot de beste doelvrouwen ter wereld", begint hij zijn verhaal in Voetbal International.

"Haar vervangen is geen eenvoudige opgave. Vraag dat maar aan Jacintha Weimar die in de Nations League tegen België de honneurs waar mocht nemen. Ze blunderde in de slotfase en Oranje verloor", weet Tempelman nog. Vrijdagavond stond Kop dus onder de lat. "Zij lijkt voorbestemd om als eerste keus de EK-kwalificatiereeks vol te maken. De openingsgoal viel haar niet of nauwelijks te verwijten, bij die treffer kon de beschuldigende vinger beter richting aanvoerster Spitse wijzen."

De journalist vervolgt: "Bij de 2-0 zat Kop mis bij een mislukte voorzet die plotseling een poging werd. Ze stond simpelweg verkeerd gepositioneerd om goed in te kunnen grijpen. Verder hoefde Kop geen reddingen te verrichten, haar inspeelpasses waren goed. Een vlekkeloos optreden was het niet, twee keer leek ze bij een vrije trap uit te komen en ging ze weer terug naar de doellijn te gaan."

"Met haar twee reddingen in de slotfase – één in een één-op-één-duel en eentje op een schot van afstand – wist ze zich nog te onderscheiden. Dat Kop (26) bij afwezigheid van Van Domselaar de positie onder de lat invult lijkt een zekerheid", aldus Tempelman.

Lees meer:
0 reacties