Lewerissa won strijd tegen borstkanker: "De club was er kapot van"

Vanity Lewerissa bij Standard Luik
Vanity Lewerissa bij Standard Luik Foto: © BSR Agency

Het leven van Vanity Lewerissa stond de afgelopen jaren aardig op zijn kop. In januari van 2022 werd de aanvalster geconfronteerd met borstkanker, waarna ze de strijd tegen de vreselijke ziekte aanging.

Lewerissa voelde een knobbeltje en ging vervolgens naar de dokter. "Ik ging met mijn moeder naar het ziekenhuis en als je dan hoort dat je borstkanker hebt, vergaat de wereld een beetje", blikt de oud-speelster van onder meer Ajax en PSV terug bij ESPN. "Ik heb alleen maar zitten huilen, heel veel tranen gelaten."

Ze vertelt verder: "Je hoort dat je chemo krijgt en een operatie, maar het enige wat er door je hoofd spookt is ‘ik ga dood’. Dat beeld heb je bij kanker. Dat was wel heftig." Ook haar ploeggenoten bij Standard Luik schrokken van het nieuws. "De club was er kapot van. De dag dat ik het te horen kreeg, ben ik diezelfde avond naar de club gegaan met mijn broers. Ik heb het ze persoonlijk verteld."

"Ze waren helemaal van slag. We zijn echt een hecht team. Ik heb hier al eerder gevoetbald, dus het voelt echt als familie. Ze hebben me altijd gesteund", geeft Lewerissa aan. Ze ging een loodzwaar traject in, waarbij ook nog eens bleek dat ze allergisch was voor de kuren. "Dat is een aantal keer fout gegaan, van een allergische reactie tot out gaan. De artsen wisten het op een gegeven moment ook niet meer."

Uiteindelijk werd er een oplossing gevonden en won Lewerissa de strijd. "Eerst had ik een hele zware operatie van negen uur. Een week later kreeg ik de uitslag in het ziekenhuis. Ik had in mijn achterhoofd het gevoel dat het niet helemaal goed was. Als je dan hoort dat je helemaal schoon bent verklaard... Toen kwamen er ook tranen, maar andere tranen, tranen van geluk. Ik heb ze nog gevraagd of ze het wel zeker wisten."

Ook op het veld knokte de aanvalster zich terug. "Ik ben tijdens het traject blijven trainen met mijn eigen fysio. Het sporten tijdens het traject heeft me ook geholpen in het herstellen van de kuren. Afgelopen zomer heb ik geprobeerd terug te komen bij het eerste en weer minuten te maken. Dat was geen makkelijk doel. Ik kwam van heel ver. Ik begon op -100. Het was heel pittig en heel zwaar. Ik ben wel trots dat het me wel is gelukt", zegt een stralende Lewerissa.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
20/04
Ajax V
14:00
AZ W
za
20/04
PEC Zwolle V
14:00
Telstar W
za
20/04
PSV V
16:30
SC Heerenveen V
zo
21/04
ADO Den Haag V
12:15
Feyenoord V
zo
21/04
Excelsior Rotterdam W
12:15
Fortuna Sittard W
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 19 35 52
2 Ajax V 19 36 45
3 PSV V 19 22 35
4 Fortuna Sittard W 19 20 31
5 ADO Den Haag V 19 8 26
6 Utrecht W 19 -10 26
7 PEC Zwolle V 19 -3 25
Bekijk de hele stand