Lewerissa neemt afscheid als voetbalster: "Altijd blijven vechten"

Vanity Lewerissa bij Standard Luik
Vanity Lewerissa bij Standard Luik Foto: © BSR Agency

Vanity Lewerissa heeft een punt achter haar carrière gezet. De 33-jarige oud-international, die zich terug knokte na de diagnose borstkanker, gaat zich nu richten op het tranen van de jeugd.

Afgelopen zaterdag nam Lewerissa afscheid van Standard Luik. "Het is mooi geweest. Ik ben nu 33 jaar. Qua leeftijd kon ik best nog even door, maar de afgelopen jaren zijn heel zwaar geweest. Ik ga nu vooral iets rustiger aan doen", zegt de Limburgse in gesprek met De Limburger

De aanvalster had een duidelijk doel: terugkeren op het hoogste niveau na de behandelingen tegen borstkanker. Dat is gelukt. "Dat maakt me supertrots. Veel mensen dachten dat het me nooit meer zou lukken, maar ik heb het wel gedaan. Dat is één van de mooiste momenten in de afgelopen jaren", vindt Lewerissa, die nooit opgaf. "Zeker, ook tijdens de chemokuren heb ik het niet makkelijk gehad, maar ben altijd blijven vechten. Ik wilde per se nog in het eerste van Luik terugkeren."

Lewerissa speelde eerder voor VVV, Standard Luik, PSV en Ajax. Drie jaar geleden keerde ze terug bij de Belgische ploeg. "Het zijn allemaal mooie periodes geweest. Bij Standard heb ik topjaren gehad met veel prijzen. En Ajax is van vroeger al ‘mijn club’", zegt ze over haar carrière. Het hoogtepunt was uiteraard het winnen van het EK in 2017. "Met meiden waar ik al in de jeugd mee samen speelde. Dat was echt zo mooi. Dat was een droom voor iedereen en als je dat dan mee maakt en ook speelt, is dat fantastisch. Ik was er in Canada (WK 2015, red.) natuurlijk ook bij. Dat was ook prachtig maar toen heb ik niet gespeeld."

Het afgelopen seizoen was Lewerissa ook assistent-trainer bij de beloftenploeg van Fortuna Sittard en trainer van de MO17 van MVV/Fortuna Sittard. Daar wil ze graag mee doorgaan. "Het is nog niet helemaal duidelijk wat ik volgend seizoen ga doen. Maar ik wil wel door. Lekker dichtbij ook he”, knipoogt ze. "Het is mooi om mijn eigen ervaring door te geven aan die jonge speelsters."

Ze besluit: "Ik had nooit gedacht dat ik trainer zijn zo leuk zou vinden. Die meiden kijken ook echt naar mij op, dat is een mooie waardering. Ik rond mijn trainerscursus, als het goed is, volgende maand af. En dan ga ik eens rustig kijken. In ieder geval doe ik het wat rustiger aan dan in afgelopen jaar."

Lees meer:
0 reacties