Lewerissa keert terug op het veld na borstkanker: "Bizar moment"

Vanity Lewerissa
Vanity Lewerissa Foto: © Orange Pictures

Na de diagnose van borstkanker in januari 2022, heeft Vanity Lewerissa ruim anderhalf jaar aan de zijlijn gestaan. De afgelopen maanden heeft ze geduldig en stap voor stap gewerkt aan haar rentree in het eerste team van het Belgische Standard Luik.

"Natuurlijk ga ik op mijn leeftijd richting het einde van mijn loopbaan als profvoetbalster", erkent Lewerissa. "Maar ik wil zélf bepalen wanneer ik stop. En niet een ziekte. Dus ik heb altijd gedacht dat ik terug zou komen, dat ik daar alles aan zou doen. Al weet ik ook wel, en dat zei een stemmetje in mijn achterhoofd ook, dat je dingen in je lichaam niet altijd onder controle hebt."

Het verhaal kent een bekende afloop. Nadat bij haar in januari 2022 borstkanker werd geconstateerd, sprak ze openlijk over haar ziekte in interviews en er werd zelfs een documentaire gemaakt. Ongeveer een half jaar na de diagnose, in juli 2022, werd ze 'schoon' verklaard.

Vanaf dat moment lag de focus alleen maar op terugkeren op het veld. "Ik ben toen voorzichtig weer begonnen met trainen. Rustig aan en niet meteen volle bak. In maart heb ik de laatste immuuntherapie gehad en een tepelreconstructie, en daar moest mijn lichaam ook weer van herstellen. In mei en juni heb ik vervolgens complete rust gepakt. Er was toen ook geen competitie en geen training. In juli heb ik met Standard gesproken en gezegd dat ik er alles aan wilde doen om na de zomer mijn eerste minuten weer te maken. Ik ben wel trots dat ik dit heb geflikt," voegt ze eraan toe.

Haar wens kwam uit en afgelopen week was het zover. "Ik wist dat het eraan zat te komen, we hadden het in de week voorafgaand besproken. En ik heb al wel wat bij het tweede gespeeld, maar dat is tóch anders. Het was wel een bizar moment toen ik mocht invallen, ik heb er zo hard voor gewerkt. Vlak voordat ik het veld instapte, realiseerde ik me wel dat het niet niks is waarvan ik me heb teruggevochten. Dat ik dat nu heb geflikt, daar ben ik wel trots op. Ik heb veel reacties gehad. Mensen zeggen respect te hebben, vinden me een echte doorzetter. Als ik dat soort berichtjes lees en terugdenk aan de afgelopen tijd, realiseer ik me wel dat het niet vanzelfsprekend is."

Terugblikkend op de wedstrijd hakte het er wel meteen in. "Het was fysiek wel zwaar, want ik ben nog niet fit-fit. Natuurlijk heb ik veel getraind, maar op een iets lager niveau en nog niet zo hard. Je moet je voorstellen: als je na de zomerstop weer begint, start je op nul. Als je na anderhalf jaar en ziekte de draad weer oppakt, begin je op min honderd. Chemo heeft impact op je lichaam. Dit uitbouwen richting een basisplaats gaat stap voor stap. Ik heb geen haast, ben allang blij dat ik weer op het veld sta. Ik bekijk het per week. Wie onze volgende tegenstander is, ik heb geen idee. Ze zeggen wel eens dat chemo vergeetachtig maakt, maar dit kan ook karakter zijn, want voordat ik ziek werd keek ik ook nooit zover vooruit."

Lees meer:
0 reacties