Leonne Stentler kijkt terug: "Hoorde ze zeggen: Schop d'r neer"

Leonne Stentler
Leonne Stentler Foto: © Orange Pictures

Leonne Stentler wist het op jonge leeftijd al: ze wilde voetballen, broer Robin achterna. De inmiddels voormalig international begon haar carrière bij SV Bolnes.

"Ik vertelde dat aan mijn moeder in de badkamer, terwijl ik op de gesloten toiletbril zat terwijl zij haar make-up deed of zich opfriste. Dat was bijna iets ritueels, ik wilde graag bij haar zijn bij zo’n dagelijkse bezigheid", vertelt Stentler over het begin van haar carrière in Mezza. Ze wilde alles wat haar broer deed, dus ook voetballen. "Mijn moeder zei: ik weet niet of dat kan, dat moet ik eerst navragen. Ze is altijd heel erg voor gelijkheid van mannen en vrouwen geweest."

"Als vroeger een meisje in haar klas zei dat ze bij de brandweer wilde, juichte mijn moeder dat echt toe. ‘Iedereen moet kunnen worden wat-ie zelf wil,’ zei ze altijd. Dus dit vond ze zelf natuurlijk een heel goed idee en het bestuur van SV Bolnes ging ook akkoord. Ik was het eerste meisje bij de vereniging", weet ze nog.

Soms waren er bizarre reacties, ook van ouders van tegenstanders. "Eerst werd er vaak een beetje lacherig gedaan. Dan werd tegen mijn directe tegenstander gezegd: laat je niet wegzetten door een meissie, hè. Maar als bleek dat ik echt wat kon, hoorde ik die ouders vaak zeggen: schop d’r neer. Serieus! Ongemakkelijk hè? Voor mij, maar ook voor de zoon van die ouders. Die stond daar dan ook maar", zegt Stentler.

De meeste ouders van haar ploeggenoten waren juist enthousiast: "Ze moedigden mij extra hard aan als we bij de E’tjes na afloop van de wedstrijd penalty’s namen en ik de bal hard in de kruising schopte. Al waren er ook ouders die het ingewikkeld vonden, hoor. Zij oordeelden dat ik de plek van hun zoon bezet hield."

Lees meer:
0 reacties