Leonne Stentler: "Ik kreeg daar alleen een reiskostenvergoeding"

Leonne Stentler
Leonne Stentler Foto: © Pro Shots

Leonne Stentler speelde tussen 2007 en 2015 bij ADO Den Haag en Ajax. De voormalig international van Oranje heeft natuurlijk ook kennis genomen van het statement van alle speelsters uit de Azerion Eredivisie.

"Bij ADO kreeg ik alleen een reiskostenvergoeding. Tegenwoordig hebben de speelsters bij Ajax, Twente, PSV en Feyenoord een cao, maar bij de kleinere clubs is in al die jaren weinig veranderd", vertelt Stentler bij de NOS. En dat ligt volgens haar aan de licentie-eisen. "De clubs moeten nu minimaal vier speelsters onder contract hebben staan. Dat hoeft niet eens fulltime, in de praktijk zijn het soms contracten voor 16 uur per week."

Telstar-Fortuna Sittard wordt vanavond bezocht door een paar honderd toeschouwers, terwijl slechts een paar duizend de wedstrijd op tv bekijken. "Het is een kip-ei-verhaal", gaat de oud-voetbalster verder. "De wedstrijden zijn beter zichtbaar dan voorheen, dat zal uiteindelijk leiden tot meer belangstelling en meer inkomsten."

"De organisatie van vrouwenvoetbal was rommelig in Nederland."
Leonne Stentler

"In Nederland was de organisatie van het vrouwenvoetbal heel rommelig", vervolgt Stentler. "We zouden samen met België een competitie beginnen, toen toch weer niet. Er zou een coöperatie komen die de competitie zou gaan leiden, maar dat ging ook niet door. In Engeland zijn er zo'n acht jaar geleden strenge licentie-eisen opgesteld waar alle clubs aan moeten voldoen. Gevolg is dat er nu alleen echt sterke clubs in de Super League spelen."

"Het voetbal daar is snel gegroeid, een club als Arsenal trekt regelmatig tienduizenden toeschouwers. Telstar, dat ook nog eens vlakbij Ajax en AZ ligt, zou onder de huidige eisen niet eens een licentie krijgen. Doordat die eisen er vroeger niet waren, hebben we nu een aantal clubs in de eredivisie dat niet snel fullprofs kan betalen", aldus Stentler.

"Betaald voetbal = betaald worden"
Eredivisiespeelsters komen in opstand: "We vragen geen miljoenen" Lees ook
Lees meer:
0 reacties