Leeuwinnen treffen Spanje: "Hebben nog een appeltje te schillen"

Het elftal van de OranjeLeeuwinnen voor de wedstrijd tegen België
Het elftal van de OranjeLeeuwinnen voor de wedstrijd tegen België Foto: © Pro Shots

De OranjeLeeuwinnen zijn in de halve finale van de Nations League gekoppeld aan Spanje. Een loodzware loting, zo weet ook journalist Tim Reedijk, die de Leeuwinnen op de voet volgt.

"Andries Jonker zei zelf ook al dat hij niet op loten zit. Dat klopt wel. We begonnen bij het WK, de loting voor de groepsfase van het WK. Toen kwam Amerika als eerste balletje uitzetten. Bij de Nations League was het Engeland. Amerika was toen de wereldkampioen, Engeland de Europees kampioen", zegt Reedijk in de AD Voetbalpodcast.

En nu treft Oranje dus Spanje. "Ik denk dat hij (Jonker, red.) het minst graag Spanje wilde loten. Met Frankrijk had je een soort garantie, dat als je zou verliezen, dat je in de troostfinale een tweede kans kreeg. Nu is het zo dat als je Spanje verslaat, je zeker bent van de Spelen", weet Reedijk. "Maar mocht je Spanje niet verslaan, dan moet je hopen dat Frankrijk van Duitsland wint. Dan gaat de troostfinale tussen Nederland en Duitsland. Frankrijk is al geplaatst voor de Spelen, dus schuift het ticket op naar de winnaar van de troostfinale."

De Leeuwinnen spelen een uitwedstrijd in Spanje. "Dat is op basis van loting gegaan. Ze hebben bij de UEFA besloten om het over één wedstrijd te laten gaan. Ze spelen de halve finale in Spanje en de finale of de troostfinale in Nederland. Nederland speelt sowieso die tweede wedstrijd thuis, alleen ze weten nu nog niet of dat de finale van de Final Four is of de troostfinale."

Volgens bondscoach Jonker is dit de zwaarst mogelijke loting. "Dat zou ik overigens ook altijd doen als ik bondscoach was, maar het is in dit geval ook zo", zegt Reedijk. "Ze loten de wereldkampioen, uit. Dat kun je zelf ook wel invullen, dat is het slechtste scenario. Tegelijkertijd heb je misschien nog een escape, mocht het misgaan. Er zit ook wel een stukje revanchegevoelens bij", denkt de journalist, doelend op de kwartfinale van het afgelopen WK, waarin Oranje nipt verloor van Spanje. "Dat zijn ze nog niet helemaal vergeten. Er is nog wel een appeltje mee te schillen, maar het is de moeilijkste loting. Dat beseffen ze maar al te goed", besluit hij.

Lees meer:
0 reacties