Lammers: "Zij moeten één ding goed begrijpen: het gaat niet over jou"
Onlangs werd de documentaire Copa'71 uitgezonden. Daarin wordt ingegaan het eerste 'onofficiële' WK. Voormalig hockeyster Kim Lammers keek de docu afgelopen week terug en het deed haar veel.
"Ik was geraakt. Ik heb gelachen en gehuild, maar was vooral boos", schrijft Lammers in haar column in het Noordhollands Dagblad. "Jarenlang was voetbal voor meisjes en vrouwen verboden. Bestuurders en artsen, allemaal mannen, achtten vrouwen ongeschikt. Het werd beschouwd als onsmakelijk en schadelijk voor de baarmoeder en eierstokken."
"Totdat een aantal Mexicaanse zakenmannen de kans zag om het eerste WK voor vrouwen te organiseren, tot afschuw van de Fifa", gaat ze verder. "Voor meer dan 100.000 fans werden de speelsters heldinnen. Maar bij thuiskomst was niemand geïnteresseerd in hun verhalen. Ze werden niet eens geloofd, omdat niet alle wedstrijden werden uitgezonden. Vervolgens is de grootste moeite gedaan om dit mooie verhaal uit de geschiedenisboeken te wissen."
Lammers ziet dat het vrouwenvoetbal groeit. Toch gaat niet alles zoals gehoopt. "Zo zijn de tv-rechten voor veel geld verkocht aan ESPN, maar de vrouwen ontvangen hier geen euro van. Zij zijn afhankelijk van de investeringen van de mannelijke tak. Ze mogen dus hopen op een beetje zakgeld", merkt ze op.
Ze gaat verder: "Copa’71 heeft de potentie van vrouwenvoetbal prachtig belicht. Zulke geschiedenis mag nooit meer geheimgehouden, laat staan ontkend worden. Wie blijft zeggen dat vrouwen dit niet verdienen of dat vrouwenvoetbal niet om aan te zien is, moet één ding goed begrijpen. Claudia de Breij gebruikte er tijdens haar voorstelling de perfecte woorden voor, toen ze de ’woke beweging’ besprak. Haar boodschap: het gaat niet over jou."
"Dat geldt ook voor de mannen die tegen vrouwenvoetbal zijn. Het gaat niet over jou, maar over al die meisjes en vrouwen die ook dromen van spelen in volle stadions en daar dezelfde erkenning voor krijgen als mannen", is de duidelijke boodschap van Lammers.