Kwakkenbos wijst: "We zijn ook niet bang voor die favorietenrol"

Roos Kwakkenbos langs de lijn
Roos Kwakkenbos langs de lijn Foto: © BSR Agency

Oranje O19 gaat met vertrouwen richting de komende EK-kwalificatie. De ploeg van coach Roos Kwakkenbos won dinsdag met 4-1 van Denemarken.

In Spanje kwam Oranje O19 na twintig minuten spelen op voorsprong. Kealyn Thomas vond Hanna Huizenga en de Fortuna Sittard-speelster zette de 1-0 op het scorebord. "Er werden daardoor heel andere dingen van ons gevraagd dan in de wedstrijd tegen Duitsland", merkte Kwakkenbos. "Daar waren we eigenlijk wel blij mee, want de stijl van Denemarken past goed bij die van de tegenstanders die we in de EK-kwalificatie treffen, met name Finland en Polen", zegt ze bij OnsOranje.

In de rust greep Kwakkenbos flink in: negen nieuwe speelsters werden ingebracht. Onder meer Femke Liefting werd gewisseld. De goalie werd vervangen door Netty Booms. Een onaangekondigde wissel, zo vertelt de coach. "We waren benieuwd hoe zij daar op zou reageren. Is ze er klaar voor als er in de wedstrijd iets met Femke gebeurt en plots de handschoenen moet aantrekken? Netty heeft het goed opgepakt."

Booms kon echter niet voorkomen dat in de 63e minuut de gelijkmaker viel. Oranje O19 liet zich echter niet van de wijs brengen. Bo van Egmond maakte de 2-1. "Dat lijkt dan een makkelijke intikker bij de tweede paal, maar als technische staf genieten wij vooral van het feit dat niemand hier voor eigen succes ging. Een geweldige teamgoal", is Kwakkenbos lovend.

De coach schakelde vervolgens om naar een 3-3-4-systeem en dat resulteerde nog in twee goals. Veerle Buurman werd als stormram naar voren gestuurd en zij maakte in de blessuretijd de derde Nederlandse goal. Het slotakkoord kwam op naam van Danique Tolhoek: 4-1. Kwakkenbos kijkt terug op een goede week. "We hebben een aantal opties kunnen toevoegen aan onze speelwijze en zijn als team gegroeid. Nu is het zaak dat de speelsters fit blijven en daarin de juiste keuzes maken, zodat we in april top kunnen presteren."

In april staat de EK-kwalificatie op het programma. Oranje O19 reist af naar Finland, waar het thuisland, Polen en Bosnië en Herzegovina de tegenstanders zijn. De jonge Leeuwinnen zijn favoriet. "We zijn ook niet bang voor die favorietenrol", zegt Kwakkenbos. "Hoewel Finland en Polen echt wel pittige tegenstanders zijn. Maar na deze Spaanse week zijn we klaar voor de EK-kwalificatie. We hebben er in ieder geval alle vertrouwen in."

Lees meer:
0 reacties