Kwakkenbos: "Gelet op de nare omstandigheden een mooie uitslag"

Roos Kwakkenbos en haar staf
Roos Kwakkenbos en haar staf Foto: © BSR Agency

Oranje O19 is met een tienklapper begonnen aan de beslissende EK-kwalificatieronde. De jonge Leeuwinnen waren woensdag met 10-0 te sterk voor de leeftijdsgenoten van Bosnië-Herzegovina, tot grote tevredenheid van coach Roos Kwakkenbos.

In het Etno Solo Stanisici Stadium was het al na vijf minuten spelen raak. Danique Tolhoek opende de score op aangeven van Emma Frijns. Daarna duurde het lang voordat de 2-0 viel. Oranje O19 kreeg meer dan genoeg kansen, maar had het vizier niet op scherp.

"We wilden in die mindere fase teveel de bal brengen in plaats van de bal het werk laten doen", zo zag Kwakkenbos. "Daarna lukte het ons weer om om het blok heen te spelen, waardoor er ook in de as meer ruimte ontstond." In de 38e minuut viel de tweede goal, gemaakt door Frijns.

Nog voor rust liep Oranje verder weg, dankzij treffers van Lotte Keukelaar en Robine Lacroix. Na de pauze hielp Bosnië-Herzegovina Oranje nog wat verder in het zadel, door twee snelle eigen goals. Het was het signaal voor Tolhoek en later ook Fieke Kroese om de score nog wat verder op te voeren. Tolhoek completeerde haar hattrick, mede door een penalty te benutten. Invalster Kroese pikte in het laatste kwartier ook nog twee doelpuntjes mee.

"Gelet op de nare omstandigheden is dit een heel mooie uitslag", doelt Kwakkenbos in gesprek met OnsOranje op het slechte veld in het Etno Solo Stanisici Stadium. "Doe het maar even, tien keer scoren op zo'n klein en hard knollenveld in een wedstrijd die veel stil ligt. We zijn na elke goal hongerig gebleven."

"Niet alleen kan het doelsaldo belangrijk zijn, maar we willen elke wedstrijd de lat voor onszelf hoger leggen. Dat betekent dat we ook in dit soort wedstrijden, die niet leuk zijn voor ons, arbeid moeten leveren en tot het einde toe scherp moeten blijven. Dat hebben we gedaan", zegt de coach.

Zaterdag staat de volgende wedstrijd op het programma. Daarin is Polen de tegenstander. Het EK-kwalificatietoernooi wordt afgesloten met een duel met Finland. "Polen en Finland zijn degelijke ploegen die goed in hun systemen kunnen blijven spelen. Ook fysiek sterk. Het worden twee finales voor ons en de eerste staat zaterdag voor de deur", aldus Kwakkenbos.

Oranje O19 zal het zaterdag wel zonder Veerle Buurman moeten doen. De verdedigster kreeg woensdag haar tweede gele kaart van de kwalificatie en is geschorst.

Lees meer:
0 reacties