Kritiek op SC Heerenveen: "Zelfs de trainingsmaterialen beroerd"

SC Heerenveen-logo in het Abe Lenstra Stadion
SC Heerenveen-logo in het Abe Lenstra Stadion Foto: © Pro Shots

Marijn de Vries is absoluut niet te spreken over een recente actie van SC Heerenveen. De speelsters van de Friese club dienden tijdens een diner van de businessclub als ober.

Dat is in het verkeerde keelgat geschoten bij De Vries, die haar nieuwe column in het NRC dan ook richt aan Martin Koopman, de commercieel manager van SC Heerenveen. "Wat een verrassing dat spelers van Heerenveen naast voetballer ook ober zijn. Dat kwam mij ter ore, en om die reden zou ik de mannen van het eerste elftal graag inschakelen voor een evenement dat ik organiseer."

"Ik zie het helemaal voor me: Andries Noppert met een dienblad vol aperitiefjes bij de ingang, iedereen vriendelijk een fijne avond wensend. Net zoals twee vrouwelijke spelers tijdens het diner van uw businessclub vorige maand moesten doen. In een speciaal shirtje stonden ze daar, zodat lekker goed opviel dat ze niet van de catering waren", schrijft De Vries.

Ze vindt het leuk dat spelers meewerken aan sponsoractiviteiten, al zal dat 'ongetwijfeld' contractueel vastgelegd zijn. "De paar spelers die er waren uit het mannenelftal mochten aanschuiven aan tafel, de vrouwen moesten bedienen. Ik wist niet dat een avond lang op je benen staan en rondlopen met dienbladen goed is voor de vorm, maar u heeft dat ongetwijfeld onderzocht. Anders zou u topsporters nooit of te nimmer zoiets laten doen."

De Vries vraagt zich dan ook af of ze de spelers van de mannentak kan inhuren als obers. "Van Merel Bormans, Fenna Meijer, Chantal Schouwstra, Jet van Beijeren en hun collega’s werd immers hetzelfde gevraagd. Niet dat het echt een vraag was. Nee zeggen kan natuurlijk niet op wat de directie heeft bepaald."

Ze gaat verder: "De directie, die de Heerenveen-vrouwen niet of nauwelijks betaalt. Zelfs de trainingsmaterialen zijn beroerd voor elkaar. De directie, die het vrouwenelftal eigenlijk alleen maar nodig heeft om Europees voetbal te kunnen spelen. Zonder een vrouwenselectie mag een club dat immers niet. Niet dat Heerenveen voorlopig in aanmerking komt voor Europees voetbal, maar dat terzijde", klinkt het.

"Wat blijft er over als je niet betaald wordt, je moet leuren om iets simpels als bijvoorbeeld een hartslagmeter, en de belangrijkste reden dat je er überhaupt bent enkel en alleen voor de mannen is? Juist: respect", is ze kritisch. "Al was het maar een beetje. Maar blijkbaar stond het vrouwenelftal nog niet genoeg voor joker, met die dienbladen vol drank en hapjes. U deed er in uw speech een schepje bovenop. Het stond hen goed, vond u, de vrouwen deden wat bij hen paste: verzorgen. Lekker in hun natuurlijke habitat", schrijft De Vries.

Lees meer:
0 reacties