Koster ziet vooruitgang: ''Die omslag komt er ook in het voetbal''

Daphne Koster, manager vrouwenvoetbal bij Ajax, merkt dat het vrouwenvoetbal aan een sterke ontwikkeling bezig is binnen Nederland. Ook het aantal vrouwen dat in de voetbalwereld werkzaam is begint snel toe te nemen.

"Bij Ajax is de laatste jaren een verschuiving te zien. Dat gaat op meer plaatsen gebeuren. Ik vergelijk het met het onderwijs. In de jaren zestig gingen vrouwen naar de huishoudschool. Dat ze chirurg, rechter of premier zouden worden was ondenkbaar. Nu is dat steeds normaler. Die omslag komt er ook in het voetbal. Dat is een kwestie van tijd", begint Koster in Voetbal International.

Koster stelde in 2019 met de ProProf een vrouwen-cao op. "Nu worden arbeidscontracten gesloten voor meerdere jaren. De volgende stap is dat er ook vaker transfersommen betaald gaan worden. Maar je kunt niet zomaar alles kopiëren van de mannen. Maar in het afgelopen coronacrisisjaar is wel bloot komen te liggen dat we nog steeds onder het amateurvoetbal vallen."

"In algemeenheid valt mij op dat ook bij clubs vaak wordt gezegd dat diversiteit en gelijkheid voorop staat. Maar ernaar handelen is een ander verhaal. Bij Ajax hangen bij binnenkomst van de fanshop shirtjes van de vrouwen naast die van de mannen. Dat lijkt logisch, maar de daad wordt lang niet altijd bij het woord gevoegd. Er is nog een wereld te winnen", besluit ze.

Lees meer:
0 reacties
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 24 69 60
2 Ajax V 24 48 54
3 PSV V 24 6 43
4 ADO Den Haag V 24 17 39
5 Feyenoord V 24 -8 35
Bekijk de hele stand