Koster schetst scenario: "Dan zal geen sponsor meer willen aanhaken"

Maurits Hendriks en Daphne Koster
Maurits Hendriks en Daphne Koster Foto: © BSR Agency

Eind vorig jaar bereikten ESPN en de Eredivisie een akkoord over de uitzendrechten tot 2030. De mannenclubs mochten naar verluidt zo'n 750 miljoen euro verdelen, maar de vrouwenteams kunnen fluiten naar hun geld. De rechten van de Azerion Vrouwen Eredivisie zijn meeverkocht, zonder dat de clubs daar een vergoeding voor krijgen.

Of het vrouwenvoetbal afhankelijk is van het mannenvoetbal? Jeanet van der Laan vindt van niet. "Het vrouwenvoetbal valt onder het betaald voetbal. Het is niet afhankelijk van het mannenvoetbal", zegt de oud-international tegenover het NRC. Daphne Koster sluit zich daarbij aan: "Al geef ik toe dat er niet altijd naar gehandeld wordt."

"Van oudsher is voetbal een door mannen gedomineerd bolwerk. Binnen dat bolwerk heb je nu een volwaardige tak: de vrouwentak. Beide takken maken een andere ontwikkeling door. Laten we ophouden met het vergelijken van mannen en vrouwen", aldus Van der Laan.

Of het twee zelfstandige takken moeten worden? "Partijen zouden moeten investeren in een club, niet in een mannen- of vrouwentak. Zo maken die takken elkaar sterker", deelt Nicole Deurholt, bij Excelsior verantwoordelijk voor het vrouwenvoetbal, haar mening. Koster: "Bij Ajax hebben de vrouwen hun eigen hoofdsponsor: ABN Amro."

"Wij inspireren, net als de mannen, duizenden jongens en meisjes. Die kopen ook allemaal een vrouwenshirtje. Als de vrouwen bij Ajax wegvallen zal geen sponsor meer bij de club willen aanhaken", aldus Koster, die vindt dat het systeem van binnenuit moet veranderen. "We moeten het doen met de structuur die we hebben. De vraag is hoe je voor gelijkwaardigheid binnen die structuur zorgt", besluit Van der Laan.

Lees meer:
0 reacties