Koster geeft aan: ''Er zullen clubs zijn die ervan schrikken''

De nieuwe regels van de FIFA moeten zwangere speelsters beter beschermen. Het gaat dan onder meer over zwangerschapsverlof met behoud van salaris en goede begeleiding.

Daphne Koster, de eerste speelster die tijdens haar carrière bewust zwanger werd en terugkeerde op het veld, kan het initiatief van FIFA 'alleen maar toejuichen', zo zegt ze in gesprek met de NOS. "Nu bepaalt de FIFA toch een bepaalde maat of norm."

"Anders zullen het altijd incidenten zijn hoe clubs dit oplossen. Er zullen clubs zijn die nu al veel verder zijn, er zullen clubs zijn die ervan schrikken. Maar het is een begin", vervolgt Koster, inmiddels manager vrouwenvoetbal bij Ajax. Die club probeert de momenteel zwangere Desiree van Lunteren zo goed mogelijk te begeleiden.

"Dat betekent heel veel afstemming in wat ze gaat doen, en de nodige medische zorg. Dat ze bij een sportarts te rade kan gaan, en een fysiotherapeute die haar een programma aan kan bieden", geeft de oud-international aan.

Als Van Lunteren terugkeert naar haar zwangerschap, worden de stappen die genomen moeten worden besproken. De verdedigster wordt 'gewoon' doorbetaald, zo zegt Koster. "Ik vind dat heel logisch. Als je met een vrouwelijk sportteam te maken hebt, weet je dat er iemand zwanger kan worden."

Lees meer:
0 reacties