Kooijman wijst naar Oranje: "Vers bloed kan leiden tot nieuw elan"

Andries Jonker geeft instructies aan de OranjeLeeuwinnen
Andries Jonker geeft instructies aan de OranjeLeeuwinnen Foto: © Pro Shots

Volgens Steven Kooijman is het tijd om te verjongen voor de OranjeLeeuwinnen. Bondscoach Andries Jonker moet voor de start van de EK-kwalificatie doorselecteren, zo schrijft hij in De Telegraaf.

"Voetbal begint steeds meer een krachtsport te worden. Bezoekjes aan de gym en de zogenaamde ’sprintmeters’ zijn heilig anno 2024. Hoe hoger het tempo, hoe fanatieker er druk kan worden gezet, hoe beter. Daar heb je dan wel de spelers voor nodig, spelers die in de kracht van hun leven verkeren", merkt Kooijman op.

Bij Oranje wordt de 'gouden generatie' van 2017 steeds ouder. "Tijdens het EK in Zwitserland (2025), mocht Oranje zich kwalificeren, zal Sherida Spitse 35 jaar zijn. Renate Jansen: 34 jaar. Daniëlle van de Donk: 33 jaar. Lieke Martens, Shanice van de Sanden en Merel van Dongen: 32 jaar. Jackie Groenen en Dominique Janssen: 30 jaar."

"Een ’belegen’ selectie zal de dynamiek niet ten goede komen. Jonker zal nieuwe krachtbronnen moeten aanboren", aldus Kooijman, die ook ziet dat 'vers bloed' nieuw elan kan brengen. "Het Nederlands elftal viel in Heerenveen door de mand tegen Duitsland, maar dat gold zeer zeker niet voor Wieke Kaptein. De 18-jarige middenveldster hield zich als één van de weinigen staande tegen de oppermachtige oosterburen en was het levende bewijs dat vers bloed kan leiden tot nieuw elan."

"Zo gaven de tieners Vivianne Miedema en Jill Roord de Leeuwinnen tien jaar terug een nieuwe impuls en ging Oranje er een paar jaar terug zeker niet op achteruit toen Esmee Brugts haar entree maakte. Sterker: dankzij een treffer van de toenmalige PSV’er tegen IJsland dwong de ploeg van Jonker kwalificatie af voor het WK in Australië en Nieuw-Zeeland in 2023", besluit de journalist.

Elftalfoto van de OranjeLeeuwinnen in Heerenveen
BREAKING | Selectie OranjeLeeuwinnen voor EK-kwalificatieduels bekend Lees ook
Lees meer:
0 reacties