Kooijman over Martens, Spitse en Van de Donk: "Als een zombie"

Elftalfoto van de OranjeLeeuwinnen in Heerenveen
Elftalfoto van de OranjeLeeuwinnen in Heerenveen Foto: © BSR Agency

De OranjeLeeuwinnen verloren woensdagavond in het Abe Lenstra Stadion met 0-2 van Duitsland en Steven Kooijman verwacht dat bondscoach Andries Jonker en de speelsters de komende dagen hun wonden zullen likken. De verslaggever vraagt zich af of de 'gouden generatie' nog jaren door zal gaan.

"Ze werden rolmodellen en heldinnen voor jonge meisjes, Lieke Martens (31), Sherida Spitse (33), Renate Jansen (33), Daniëlle van de Donk (32), Shanice van de Sanden (31), Dominique Janssen (29) en Jackie Groenen (29)", schrijft hij op de website van de Telegraaf. "Jarenlang gingen zij tot het uiterste en zetten veel, zo niet alles opzij voor hun sport. Het zorgde voor zowel een fysiek als mentaal zware belasting", constateert Kooijman.

"De vraag is of de oudgedienden zich nog een keer willen committeren aan dit loodzware en tijdrovende regime dat zoveel offers vraagt", vervolgt hij. "Niet voor niets klagen coaches en topspeelsters steen en been over de bomvolle speelkalender, waarin niet of nauwelijks tijd is om lijf en leden te laten herstellen. Wat hebben de oudgedienden er nog voor over om, zoals de onlangs afgezwaaide schaatser Irene Schouten het verwoordde, ’als een zombie’ te moeten leven voor hun sport?"

"Met name Spitse (229 caps), Van de Donk (152 caps), Martens (158 caps), Van de Sanden (96 caps) en Jansen (63) draaien al meer dan vijftien jaar mee op het hoogste echelon", legt Kooijman uit. "Sommigen zullen hun pijlen richten op het EK van 2025 in Zwitserland. Dinsdag vindt de loting voor de kwalificatie plaats. Het zorgt er indirect voor dat het toernooi enigszins in beeld blijft bij de speelsters", beseft hij.

"Het WK van 2027 en de Olympische Spelen van Los Angeles 2028 lijken echter onmetelijk ver in de toekomst te liggen", aldus Kooijman. "Niet alleen het brein, maar ook het lichaam moet er nog toe in staat zijn. Bij veel topvoetballers wordt de aftakeling vanaf hun dertigste ingezet. Veelzeggend: de gemiddelde leeftijd van de Spaanse basisspeelsters voor aanvang van de WK-finale bedroeg 24,9 jaar. Zij gingen als de brandweer."

Lees meer:
0 reacties