Kooijman gaat in op vrouwenvoetbal-week: "Slecht nieuws voor Jonker"

Steven Kooijman
Steven Kooijman Foto: © Pro Shots

Het was een rumoerige week in het vrouwenvoetbal. De competitie stond afgelopen weekend in het teken van het Vrouwenvoetbal WKND, iets dat de speelsters aangrepen om een statement te maken over salarissen.

Alle captains droegen een shirt met daarop 'betaald voetbal = betaald worden'. "De vraag die de voetbalsters ook kunnen stellen is: ’Moeten wij niet onze eigen broek ophouden’? Hoe vervelend ook voor het vrouwenvoetbal: een verdienmodel is met geen vergrootglas te vinden", reageert De Telegraaf-verslaggever Steven Kooijman op het statement.

"Het kost geld om een vrouwentak in leven te houden. Goed beschouwd moet de KNVB de jas aantrekken van een barmhartige Samaritaan, maar zodra het geld kost, kijkt de bond als het vrouwenvoetbal betreft graag de andere kant op", ziet hij. Verder werd bekend dat Lily Yohannes in is gegaan op een uitnodiging van de Verenigde Staten.

De Ajax-middenveldster (16) zit in de selectie voor de SheBelieves Cup. "De KNVB probeert de in Amerika geboren Ajax-speelster, die inmiddels zeven jaar in Amsterdam woont, amechtig over te halen om voor Oranje uit te komen. Maar Nigel de Jong & co slaagden daar tot nu toe niet in", aldus Kooijman.

Bondscoach Andries Jonker maakte dinsdag zijn selectie bekend voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Italië en Noorwegen. Er zijn veel blessures: Jill Roord, Vivianne Miedema, Lieke Martens, Jackie Groenen en Daphne van Domselaar ontbreken. "Slecht nieuws voor bondscoach Andries Jonker. Te meer daar het twee niet te onderschatten opponenten betreft: Noorwegen reikte op het WK tot de knock-outfase en Italië zet net als Portugal zevenmijlspassen in de internationale arena, waar Oranje met een zwaar gehavende selectie alle zeilen moet bijzetten om de status van Europese grootmacht te handhaven", schrijft de journalist.

Hij gaat ook nog in op de toetreding van NAC Breda en De Graafschap tot de Eerste Divisie. De groei van het vrouwenvoetbal is enorm, zei technisch directeur Peter Bijvelds van De Graafschap. "Dat valt niet te ontkennen, maar feit is ook dat de kwaliteit in de Eredivisie Vrouwen flink achterblijft bij de kwantiteit, net als de tegenvallende kijkcijfers van het clubvoetbal. Veel profclubs investeren niet of nauwelijks in hun vrouwentak, die er maar een beetje bij bungelt", sluit Kooijman af.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
20/04
Ajax V
14:00
AZ W
za
20/04
PEC Zwolle V
14:00
Telstar W
za
20/04
PSV V
16:30
SC Heerenveen V
zo
21/04
ADO Den Haag V
12:15
Feyenoord V
zo
21/04
Excelsior Rotterdam W
12:15
Fortuna Sittard W
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 19 35 52
2 Ajax V 19 36 45
3 PSV V 19 22 35
4 Fortuna Sittard W 19 20 31
5 ADO Den Haag V 19 8 26
6 Utrecht W 19 -10 26
7 PEC Zwolle V 19 -3 25
Bekijk de hele stand