KNVB maakt zich geen zorgen na FIFA-rapport: "Zwaar naar gekeken"

Gijs de Jong
Gijs de Jong Foto: © Orange Pictures

De KNVB maakt zich geen zorgen na het rapport van de FIFA, waarin het bid van Brazilië voor het WK van 2027 beter scoorde dan dat van Nederland, Duitsland en België. Het is een marginaal verschil, zo benadrukt Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, bij de NOS.

"Het belangrijkste is om aan de basis te voldoen. En de FIFA zegt dat beide bids dat ruimschoots doen. Nu moeten we de collega's overtuigen dat wij de beste zijn", zegt De Jong. Het Braziliaanse bid krijgt vier van de vijf te behalen punten. Het Breaking New Ground-bid, van Nederland, België en Duitsland, ontving 3,7 punten. 

Uit het rapport blijkt dat beide bids voldoen aan de minimumeisen van de FIFA om het WK te organiseren. De bond is positief over de infrastructuur bij het Nederlandse, Duitse en Belgische bid. Ook de sterke commerciële positie wordt positief benadrukt. De FIFA spreekt van een 'sterk allround bid', maar ziet ook minpunten. Het bid scoort een 'hoge' risicoscore op het punt 'juridisch: contractueel raamwerk'.

"In de praktijk hebben we, van de 500 punten die je kon halen, er 373 gehaald, en Brazilië 395. Dat maakt het verschil iets kleiner", legt De Jong uit. "Het is een logisch verschil. De lonen zijn lager in Brazilië, dus het is goedkoper. De capaciteit van de stadions is daar groter. Daar wordt zwaar naar gekeken."

De secretaris-generaal vervolgt: "Wij willen dingen doen in lijn met de Europese wetgeving, dat bekent dat we bepaalde dingen die de FIFA wil niet in contracten kunnen vastleggen. Dat zijn verschillen die overbrugbaar zijn."

Volgens De Jong is het plan van Nederland, Duitsland en België gericht op de gehele wereld, om de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal te bevorderen. "Het Braziliaanse bid is wat meer gericht op enerzijds Brazilië zelf en anderzijds Zuid-Amerika, minder op de rest van de wereld. Er zijn 207 leden die mogen stemmen. Het merendeel doet niet mee aan het WK, maar wil het vrouwenvoetbal wel ontwikkelen", geeft hij aan.

"In Nederland zelf zullen we ons vooral richten op meer Nederlandse scheidsrechters, coaches en bestuursleden en de eredivisie laten groeien. Wereldwijd is er een enorm verschil waar landen staan. In sommige landen staat vrouwenvoetbal niet eens op de kaart, daar kun je helpen", merkt De Jong op. "In andere landen wil men vooral meisjes en vrouwen inspireren om te voetballen, om te laten zien dat het ook een vrouwensport is."

Lees meer:
0 reacties