KNVB liep organisatie WK mis: "Nu niet opeens het roer omgooien"

Gijs de Jong
Gijs de Jong Foto: © BSR Agency

De KNVB liep onlangs organisatie van het WK 2027 mis. Uiteindelijk werd er tijdens een stemming in Bangkok verloren van Brazilië. In het begin heeft Gijs de Jong daar wel een kater van gehad.

Dat vertelt de secretaris-generaal van de KNVB in Voetbal International. "We hadden een sterk bid. Als je de zaal uitloopt, denk je: wat is hier gebeurd? Maar daarna moet je ook verder. Dan ga je analyseren wat de volgende keer beter kan."

Brazilië zette het bid kracht bij door onder meer FIFA-voorzitter Gianni Infantino uit te nodigen in het presidentieel paleis. In Nederland zal zoiets niet snel gebeuren: "We moeten in Nederland vooral onszelf blijven, maar feit is wel dat het bij gunnen van evenementen en posities niet alleen draait om de inhoud, maar ook om de vorm. Het heeft geen zin om daar over te klagen, dat is nu eenmaal de context waarbinnen je opereert in deze internationale sector. In de politiek zal dat niet anders zijn."

"We hebben ook heel veel wél gekregen de afgelopen jaren", weet De Jong. "Het UEFA-congres in Amsterdam, wedstrijden voor Euro 2020, het EK futsal, de Champions League voor vrouwen, de Nations League-finale. Nu grijpen we een keer mis. Dan moet je niet meteen uit het veld geslagen zijn. Als je niet wil vallen, moet je op je rug gaan liggen."

Hij vervolgt: "Zo simpel is het. De KNVB is deze eeuw gegaan voor evenementen en we gaan nu niet opeens het roer omgooien. Onze internationale strategie blijft een speerpunt", aldus de secretaris-generaal. "Vergis je niet; ons netwerk is misschien wel verdubbeld dankzij het bid voor het WK", geeft De Jong aan.

Lees meer:
0 reacties