KNVB heeft vertrouwen in WK 2027-bid: "Die insteek lag er ook"

Gijs de Jong en Marianne van Leeuwen
Gijs de Jong en Marianne van Leeuwen Foto: © Pro Shots

De KNVB hoopt, samen met België en Duitsland, het WK van 2027 te organiseren. De Nederlandse voetbal had het liefst het toernooi alleen georganiseerd, al bleek dat na uitbreiding van het aantal deelnemers niet mogelijk.

"Het liefst hadden we als KNVB als enige organisator het Bid ingediend. Die insteek lag er vanuit onze kant ook", is Gijs de Jong, secretaris-generaal bij de KNVB, eerlijk in gesprek met ELF Voetbal. "Maar toen de FIFA besloot om het aantal deelnemers van 24 uit te breiden naar 32 landen hebben we veel gediscussieerd, maar kwamen we tot de conclusie dat we dat aantal niet aan kunnen. Daarvoor is Nederland te klein."

"We zochten toenadering tot België en Duitsland en gelukkig zeiden zij toe. Daar liggen natuurlijk culturele uitdagingen", vervolgt De Jong. Nederland levert vijf speelsteden, België en Duitsland allebei vier. "Alle steden liggen dichtbij elkaar wat het WK duurzaam maakt. We willen gezamenlijk het grootste toernooi voor vrouwen ooit neerzetten."

"Kijkende naar toeschouwersaantallen, kijkende naar tv-kijkers. In alle speelsteden willen we fanpleinen creëren. Ook commercieel leveren we bij de FIFA een heel aantrekkelijk bid in. Kort samengevat, een ambitieus, competitief bid", aldus de secretaris-generaal. In mei hakt de FIFA de knoop door. "We rekenen erop dat we ruim honderd stemmen van de 211 aangesloten bonden nodig hebben. We proberen al langere tijd en ook de komende periode om de andere bonden enthousiast te maken, zonder het een lobby te noemen."

"We rekenen op de volledige steun van Europa, dat al 55 stemmen heeft. Eigenlijk 54, omdat wij zelf natuurlijk niet mogen meestemmen. De laatste tijd hebben we veel energie in Oceanië (elf landen, red.) gestoken en nu gaan we ons richten op Afrika (46 landen, red.)", legt De Jong uit.

Lees meer:
0 reacties