KNVB baalt van veldproblemen Oranje: "Bij de mannen nooit gebeurd"

Jan-Dirk van der Zee
Jan-Dirk van der Zee Foto: © Pro Shots

De voorbereiding van Oranje op het WK werd geteisterd door veldproblemen. Dat had niet mogen gebeuren, zo is KNVB-directeur Jan Dirk van der Zee duidelijk in de NOS Voetbalpodcast.

"Het is nu drie keer niet goed gegaan. Trainer Andries Jonker is de laatste tijd vaak bij mij gekomen, en terecht ook. De faciliteiten moeten goed zijn", zegt Van der Zee. Tijdens de voorbereiding in Nederland trof Oranje glas en steentjes aan op een veld waar de oefenwedstrijd tegen Oranje O19 gespeeld zou worden.

"Als wij bij een amateurclub oefenen en er liggen glasstukjes en bouten op het veld, dan is dat schandalig. Heel slecht", baalt de KNVB-directeur. In Sydney bleek het veld niet goed genoeg en in Nieuw-Zeeland lag er een grote cricketplaat op het veld. "Als je dit hoort en ziet dan kan dat gewoon niet. En nee, dit was bij de mannen nooit gebeurd."

Volgens Van der Zee hebben de incidenten te maken met een ongelukkige samenloop van omstandigheden. "Dit heb ik in 8,5 jaar bij dit team nog nooit meegemaakt. Het zijn incidenten, maar het kan gewoon niet. Op het veld van de amateurclub komen we al jaren en dat is twee weken van te voren gecontroleerd. En toch ging het mis."

De KNVB gaat dit later evalueren, zo geeft Van der Zee aan. "Misschien is dan wel de conclusie dat we nooit meer in de voorbereiding op een amateurveld gaan spelen, maar dat het altijd in een stadion is." De trainingsvelden op het WK worden niet door de Nederlandse voetbalbond geregeld, maar door de FIFA. "Op het moment dat wij tegen die problemen aanlopen moeten we dat zien op te lossen."

"We kunnen bij de FIFA gaan klagen, maar daar heb je nu niks aan. Ik moet zeggen dat op heel veel fronten dit WK gelijk is aan een WK voor mannen, maar er zijn ook een paar dingen niet goed genoeg. Dit was bij een WK voor mannen nooit gebeurd", denkt de directeur. Hij steekt toch ook de hand in eigen boezem: "Wij zijn in oktober en in maart hier geweest om alles te bekijken. Wij moeten het er ook niet op aan laten komen, dat is echt de grote les."

Lees meer:
0 reacties