Knol maakt stap: "Was er weer aan toe om in Nederland te voetballen"

Anna Knol in actie namens Empoli
Anna Knol in actie namens Empoli Foto: © Pro Shots

Na twee jaar in Italië keert Anna Knol terug in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen. De verdedigster heeft een contract getekend bij Fortuna Sittard.

De afgelopen twee jaar speelde Knol bij het Italiaanse Empoli. De verdedigster kijkt goed terug op haar tijd in Italië, zo vertelt ze aan vrouwenvoetbalnieuws.nl. "Ik heb onwijs veel geleerd in het veld maar ook buiten het veld. Je maakt zo veel mee in twee jaar en dat neem je allemaal mee voor de rest van je leven."

"Zo was een dieptepunt dat ik mijn enkelband afscheurde"
Anna Knol

In Italië beleefde Knol hoogte- en dieptepunten. "Zo was een dieptepunt dat ik mijn enkelband afscheurde... Ik moest negen weken herstellen en dat zou misschien wel einde seizoen betekenen. Ik wist toen al dat ik hoogstwaarschijnlijk wegging en wilde hoe dan ook nog een paar wedstrijden in het Empoli-shirt spelen."

De verdedigster knokte zichzelf terug en kon na zes weken weer minuten maken. "Dat dat is gelukt ben ik erg blij mee, zo heb ik het goed kunnen afsluiten. Gelukkig waren er ook veel hoogtepunten. Zo wonnen wij met 2-1 van Juventus, dat op dat moment al 54 wedstrijden niet had verloren."

Bij Empoli maakte Knol de switch van aanvalster naar verdedigster. "Je ontwikkelt je echt op alle vlakken wanneer je naar het buitenland gaat. In het veld moest ik echt een switch maken. Mijn trainer heeft dat uiteindelijk goed gezien. Maar toen hij voor de eerste keer naar mij toe kwam met de vraag of ik centraal achterin wilde proberen, lachte ik hem uit. Maar ik ben er niet meer weggegaan", lacht ze, doelend op de positie.

In haar twee jaar in de Serie A speelde Knol tegen meerdere grote namen, die bij clubs al Juventus en AC Milan spelen. "Daar leer je superveel van. Zij lopen zo slim met alle ervaring die ze hebben, daar leer je veel van. Door dat soort wedstrijden merkte ik wel dat ik goed mee kon komen en dat mijn switch van positie dus een goede keuze is geweest."

Niet alleen op het veld ontwikkelde de verdedigster zich. "Ook buiten het veld word je snel volwassen. Je moet alles zelf doen en bijvoorbeeld ook een andere taal leren. Engels, daar hoef je niet mee aan te komen in Italië hoor... Ik spreek nu dan ook Italiaans."

Terug naar Nederland

Knol kijkt terug op twee fantastische seizoenen bij Empoli. "Als ik het over zou moeten doen, zou ik het ook zeker niet erg vinden. Maar ik merkte dat het goed zo was. Het rugzakje was gevuld met super mooie ervaringen. Ik was er weer aan toe om in Nederland te voetballen. Lekker het bekende, zoals de Albert Heijn, haha", vertelt ze.

Ze vervolgt: "Ik had uiteindelijk veel opties in Italië. Interesse vanuit AS Roma, Fiorentina, Sampdoria en ik kon blijven bij Empoli. In Nederland was Fortuna de eerste die interesse toonde. Ik voerde een gesprek en het voelde eigenlijk meteen goed. Ik heb niet eens meer verder hoeven kijken. Voor mij was het al duidelijk."

En dus vervolgt Knol haar carrière in Limburg. "Fortuna Sittard heeft een onwijs mooi plan en pakken het professioneel aan. Ze willen meteen met de top meedoen en hebben daar ook de faciliteiten voor."

"Hoop mij te mogen melden bij de Jong OranjeLeeuwinnen"
Anna Knol

"Als team wil ik dat we in de top drie eindigen en natuurlijk plezier met elkaar hebben. Persoonlijk wil ik elke wedstrijd spelen en belangrijk zijn voor het team. Ik hoop met wat ik allemaal heb meegemaakt in het buitenland dat ik andere kan helpen en mijn ervaringen met ze mag delen", geeft Knol aan.

Ook hoopt ze op Oranje. "Ik hoop mij te mogen melden bij de Jong OranjeLeeuwinnen. Chanté Dompig, met wie ik bij Empoli speelde, was de vorige keer geselecteerd. Ik was toen geblesseerd aan mijn enkel. Als ik wel fit was geweest, weet ik evengoed niet of ik wel of niet geselecteerd zou worden. Maar dat het realistisch is, weet ik zeker", besluit Knol.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
do
8/12
ADO Den Haag V
19:30
Feyenoord V
vr
9/12
PEC Zwolle V
18:00
VV Alkmaar W
vr
9/12
SC Heerenveen V
18:00
Excelsior Rotterdam W
vr
9/12
Telstar W
18:00
PSV V
zo
11/12
FC Twente V
16:45
Fortuna Sittard W
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 9 39 27
2 Ajax V 9 29 24
3 Fortuna Sittard W 9 16 19
4 ADO Den Haag V 9 12 16
5 PSV V 9 6 16
6 Feyenoord V 9 -2 13
7 PEC Zwolle V 8 -14 8
Bekijk de hele stand