Kiest Jonker vaker voor 4-3-3? "Daar moeten we over nadenken"

Andries Jonker
Andries Jonker Foto: © BSR Agency

Andries Jonker heeft 'met hele grote tevredenheid' gekeken naar de wedstrijd tussen de OranjeLeeuwinnen en Noorwegen. De bondscoach zag zijn ploeg in Breda met 1-0 winnen, door een vroeg doelpunt van Lineth Beerensteyn.

"Van tevoren denk je: we kunnen twee keer winnen. Maar ik heb ook gezegd dat het uitgangspunt heel anders is. Als het dan één keer qua spel echt tegenvalt en als het één keer qua spel redelijk goed is, en je wint. Dan ben ik uiteindelijk wel heel tevreden. Of ik heb gezien wat ik wilde zien? Bij vlagen heb ik het voetbal gezien wat we willen spelen", analyseert hij bij de NOS.

De bondscoach vervolgt: "Er was een enorme druk op Noorwegen, we speelden de bal in een hoog tempo rond. Maar dat was bij vlagen. Dat is ook wel hoog gegrepen, om dat nu al te willen. Maar ik heb het bij vlagen wel gezien en daar met plezier naar gekeken."

Oranje trad aan in een 4-3-3-opstelling. Dat pakte goed uit, zo zag Jonker. "Wat we van tevoren hadden gehoopt, dat gebeurde. Iedereen voelde zich op het oog vrij happy. We waren rustiger aan de bal en maakten betere keuzes. We hadden minder ruzie met de bal dan tegen Italië. Ook de verdedigende organisatie was op te brengen, want we konden de angels uit het Noorse spel halen. Ik ben hier tevreden over."

Of dat systeem het meest logische is voor de Leeuwinnen als er een flink aantal (creatieve) speelsters ontbreken? "Daar moeten we over nadenken. Wie zijn er de volgende keer wel bij en wie niet? Aan de andere kant was het systeem afgelopen vrijdag niet het probleem. Dat was het spel in balbezit. Op het moment dat je vrij vaak ruzie met de bal hebt, dan doet het systeem er niet meer toe. Dat was vanavond (dinsdag, red.) beter en dan komt elk systeem beter tot z'n recht", aldus de bondscoach.

Lees meer:
0 reacties