Katja Snoeijs blikt terug: "Dat plezier verdween steeds meer"

Katja Snoeijs in actie namens Everton
Katja Snoeijs in actie namens Everton Foto: © Pro Shots

Katja Snoeijs begon haar carrière bij Sporting Martinus. Vijf jaar was de spits toen ze begon met voetballen.

"Ik speelde vanaf het begin tussen de jongens en kwam in een team met heel veel vrienden van school. Met dat team hebben we jaren samen gespeeld", blikt Snoeijs terug in gesprek met het Amsterdams Dagblad. "Op school voetbalden we al veel samen dus hier bij de club hadden we een goed ingespeeld team. Hoewel we altijd in hoogste jeugdselecties voetbalden stond vooral plezier voorop."

Ambities had ze op dat moment nog niet. "Ik voetbalde echt voor mijn plezier. Als ik naar voetbal op tv keek dan was dat naar de mannen van Ajax of het Nederlands Elftal. Het vrouwenvoetbal had nog niet zo'n groot aanzien als nu, en ik was er al helemaal niet mee bezig om ergens hogerop te komen want ik vond het allemaal veel te leuk hier."

In de B-junioren begon Snoeijs verschil te merken. "Als enig meisje tussen de jongens begon ik mij op die leeftijd steeds meer een buitenbeentje te voelen, en langzamerhand groeide het besef om te stoppen met voetbal. Plezier is altijd mijn drijfveer geweest, maar dat plezier verdween steeds meer."

Uiteindelijk maakte ze de overstap naar Fortuna Wormerveer. "Dat is een goede stap geweest. Al was het in het begin best nog wel een dingetje. Ik zat nog op de middelbare school, VWO 5, en we trainden driemaal in de week. Mijn ouders moesten mij vaak heen en weer brengen en daar ben ik ze nog dankbaar voor."

Bij die club kreeg Snoeijs het plezier in voetballen terug: "Na dat eerste jaar trok Telstar al aan de bel, maar ik wilde eerst het VWO afmaken. Ik vond het leuk op school en had net het plezier in voetbal teruggevonden dus ik besloot nog een jaar bij Fortuna te blijven. Uiteindelijk pakte dat goed uit want het seizoen erop kwam Telstar weer."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
29/01
Feyenoord V
12:15
Fortuna Sittard W
di
31/01
PSV V
19:00
FC Twente V
di
31/01
VV Alkmaar W
20:00
SC Heerenveen V
vr
3/02
VV Alkmaar W
19:30
Feyenoord V
vr
3/02
PEC Zwolle V
19:30
Excelsior Rotterdam W
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 11 52 33
2 Ajax V 12 33 33
3 Fortuna Sittard W 10 10 19
4 ADO Den Haag V 11 9 16
5 PSV V 10 4 16
6 Feyenoord V 10 0 16
7 VV Alkmaar W 11 -21 10
Bekijk de hele stand