Kaptein een van de beste talenten ter wereld: “Ik stond versteld”

Wieke Kaptein met de NXGN Nine-trofee
Wieke Kaptein met de NXGN Nine-trofee Foto: © FC Twente Media

Vorig jaar werd ze verkozen tot Talent van het Jaar in de Eredivisie. Nu krijgt Wieke Kaptein er een internationale award bij: de speelster van FC Twente is verkozen tot een van de beste negen talenten van de wereld. Daarmee treedt Kaptein in de voetsporen van Lena Oberdorf, Hanna Bennison en Melchie Dumornay.

Een enorme eer, zo noemt de 17-jarige Kaptein de prijs. "Ik wist het al wat langer, dus ik moest het geheim gehouden. Mijn eerste reactie? Ik stond een beetje versteld… Het is heel erg vet om dit te horen te krijgen. Het is een droom, een eer om zoiets te mogen ontvangen. Het is een individuele prijs, maar ik denk dat het vooral ook door mijn team lukt. Ik zie het meer als een teamprijs. Zonder hen had ik niet zo’n ontwikkeling kunnen maken. Ik ben heel dankbaar dat ik deze prijs heb gewonnen, ook een beetje voor mijn team", vertelt ze.

Team Kaptein

Het is een prijs voor ‘Team FC Twente’, verduidelijkt Kaptein. Maar misschien nog wel meer voor ‘Team Kaptein’, bestaande uit FC Twente, haar management FlowSports en natuurlijk haar familie. "Zo’n prijs winnen, dat moet altijd even inwerken. Dat is gewoon supervet. Het leukste vind ik is om het dan tegen mijn familie te vertellen. Toen ik het de meiden uiteindelijk mocht vertellen, reageerden ze allemaal heel erg leuk. Dat maakt mij dan het meest blij. Die award is heel vet, maar de reacties, dat vind ik altijd extra bijzonder. Dat geeft een fijn gevoel, dat je hen ook trots kan maken", zegt de jongeling.

Het lijkt Kaptein alleen maar voor de wind te gaan en dat erkent ze ook. "Het zit in een stijgende lijn. Het is echt bizar, iedereen zegt het ook. En eigenlijk kan je er ook niet omheen. Ik speel in een geweldig team, krijg deze awards op zeventienjarige leeftijd… Het is echt een droom", klinkt het. Toch is er ook een keerzijde. "Niet alles gaat goed, er komen ook veel dingen kijken bij topsport. Leuke dingen, maar bijvoorbeeld ook mentale dingen. Heel veel mensen zien dat dan weer niet."

“Soms is het ook wel even pittig”
Wieke Kaptein

De middenveldster is daar open over. "Heel veel mensen zeggen ‘oh, ik zou zo graag jou willen zijn, dat je met die meiden mag voetballen’. Dat is ook echt zo, want als ik iemand anders was zou ik ook graag mij willen zijn. Maar soms is het ook wel pittig, dat hoort erbij. Ik sta wel iedere dag met plezier op het veld, maar ik moet er ook heel veel voor laten."

"Je moet je iedere week bewijzen, elke week wil ik het team proberen te helpen. Soms stel je te hoge eisen. Daar moet je ook mee leren omgaan, dat is topsport", weet de middenveldster. "Er komt best wel veel bij kijken. Vorig jaar begon het allemaal, dit jaar komen er steeds meer dingen bij kijken. Daar leer je veel van”, doelt ze op haar doorbraak op het grote podium. Bij FC Twente praat Kaptein met een mental coach, zo is ze open. “Die helpt mij ook met alles. Daar ben ik hem ook heel dankbaar voor."

Ze gaat verder: "Dat soort dingen, dat is echt heel fijn, als je dat dicht bij je hebt staan. Het helpt me echt, ook omdat het opeens in een sneltrein ging. Je blijft maar doorgaan, mentaal is dat pittig. Dat merk je. Als je het daar met iemand over kan hebben, dat helpt echt. Even je hart soms luchten, dat vind ik heel belangrijk. In de topsport is het een belangrijk punt. Het is goed om het er soms met iemand over te hebben, waardoor je juist in je ontwikkeling weer vooruit kan gaan. Ik denk dat dat heel erg belangrijk is. Dat heeft mij ook op individueel gebied echt geholpen. Dat heeft ook weer een aandeel in waarom ik deze prijs heb gewonnen. Alle factoren hebben ermee te maken. Mijn familie, mijn teamgenoten die altijd helpen, een mental coach."

In de voetsporen van Oberdorf, Bennison en Dumornay

Met de prijs ‘NXGN Nine’ treedt Kaptein in de voetsporen van eerdere winnaars Oberdorf, Bennison en Dumornay. "Het is een grote prijs. Om dan bij die top negen te horen van de hele wereld, dat is wel heel vet. Lena Oberdorf, dat is zo’n goede voetbalster. Dat ik dan nu kan zeggen dat ik ook deze prijs heb gewonnen, dat is wel echt een eer. Dat ik bij zulke speelsters in een rijtje kom, dat is wel vet. Op zeventienjarige leeftijd… Dat is niet normaal."

Oberdorf is niet meer weg te denken uit de basiselftallen van VfL Wolfsburg en Duitsland, terwijl Dumornay komend seizoen naar Olympique Lyon gaat. Waar liggen de dromen van Kaptein? "De droom… Chelsea, VfL Wolfsburg, Manchester City, Olympique Lyon, Arsenal, dat zijn wel echt de grote wereldclubs… De grootse clubs. Dat zijn wel echt dromen." En de Ballon d’Or? "Nou, als dat gaat gebeuren… Dat is echt een droom! Om er alleen maar bij te kunnen zitten, is al een droom. Maar dat zie ik later wel. Ik ben nu nog maar zeventien. Ik blijf lekker bij mezelf, lekker mijn eigen ding blijven doen en dan zie ik het vanzelf wel", blijft Hengelose Wieke Kaptein, een van de grootste talenten van de wereld, nuchter.

Lees meer:
0 reacties
Laatste reacties
Stand
# Team GS DS P
1 Ajax V 20 52 55
2 FC Twente V 20 75 54
3 Fortuna Sittard W 20 22 36
4 PSV V 20 13 35
5 ADO Den Haag V 20 21 32
6 PEC Zwolle V 20 -11 26
7 Feyenoord V 20 -6 24
Bekijk de hele stand