Kalma reageert op kritische geluiden: "Mensen vinden overal iets van"

Fenna Kalma op een training van FC Twente
Fenna Kalma op een training van FC Twente Foto: © Orange Pictures

Fenna Kalma tikte dit seizoen voor het tweede jaar op rij dertig treffers aan in de Azerion Vrouwen Eredivisie. De afgelopen periode klonken er ook kritische geluiden: de spits zou volgens sommigen écht de stap naar het buitenland moeten maken, om te kijken hoe goed ze nou echt is.

"Mensen vinden graag overal iets van. Dat is prima, dat snap ik ook, dat hoort erbij. Natuurlijk kun je je vraagtekens zetten bij drie keer 9-0 winnen in de Eredivisie. Maar daarnaast zijn er ook andere wedstrijden die moeilijker zijn", geeft Kalma aan in Helden, de podcast. "Ik vind ook dat je jezelf daarin moet uitdagen. Je moet niet alleen naar die 9-0 kijken. Dat is leuk, maar uiteindelijk moet je ook kijken naar de wedstrijden die echt uitdagend zijn", zegt de spits van FC Twente.

Kalma vindt het niveauverschil met bepaalde teams groot. "Uitslagen als 9-0, ik vind eigenlijk dat dat niet mag kunnen. Je kunt je vraagtekens zetten bij het niveauverschil. Uiteindelijk moet iedere club mee gaan komen. Er moeten clubs gaan professionaliseren, dat ze ook goed kunnen aansluiten bij de mannentak van de club en dat de faciliteiten beter worden. Dan worden de teams ook beter", denkt de aanvalster.

"Er zijn genoeg goede voetballende meiden. Zij moeten een goede plek hebben om zich te kunnen ontwikkelen", gaat Kalma verder. "Ik denk wel dat er nog een lange weg te gaan is, maar ik denk ook dat we op de goede weg zijn. Er komen volgend jaar twaalf teams in de competitie. Ik denk dat dat misschien iets te vroeg is. Als je ziet hoe het nu gaat... Wedstrijden met 9-0 winnen, je wil dat als competitie zijnde denk ik ook niet."

"Ik denk wel dat het nodig is dat je twaalf teams hebt in de competitie. Je hebt dan ook niet dat je drie keer tegen elkaar speelt. Ik denk vooral dat de clubs zelf moeten professionaliseren, zodat ze betere faciliteiten hebben, dat er op hoger niveau getraind wordt. Als dat allemaal voor elkaar is, dan geloof ik wel dat de competitie ook beter wordt", besluit de FC Twente-speelster. Overigens maakt Kalma na dit seizoen de overstap naar VfL Wolfsburg.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
20/04
Ajax V
14:00
AZ W
za
20/04
PEC Zwolle V
14:00
Telstar W
za
20/04
PSV V
16:30
SC Heerenveen V
zo
21/04
ADO Den Haag V
12:15
Feyenoord V
zo
21/04
Excelsior Rotterdam W
12:15
Fortuna Sittard W
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 19 35 52
2 Ajax V 19 36 45
3 PSV V 19 22 35
4 Fortuna Sittard W 19 20 31
5 ADO Den Haag V 19 8 26
6 Utrecht W 19 -10 26
7 PEC Zwolle V 19 -3 25
Bekijk de hele stand