Kalma juicht voor overleden vader: "Brengt kracht naar boven"

Fenna Kalma juicht na een doelpunt voor FC Twente
Fenna Kalma juicht na een doelpunt voor FC Twente Foto: © Orange Pictures

In 2021 overleed de vader van Fenna Kalma, Klaas, plotseling tijdens een vakantie in Zwitserland. Voor de spits van FC Twente is er een leven voor en een leven na de dood van haar vader.

"Het is allemaal niet meer hetzelfde. Het is ook eigenlijk niet te beschrijven hoe het nu is. Je leeft er dag en nacht mee. Je gaat met het idee dat je geen vader meer hebt naar bed en je staat er mee op", is de 23-jarige Kalma open in Helden, de podcast. Ze gaat verder: "Wat bepaalde dingen ook wel heel lastig maakt, maar wat me ook wel weer brengt tot het punt van, ik heb vandaag. Dingen die geweest zijn, zijn geweest. Daar doe ik nu niks meer aan."

"Het ergste in mijn leven heb ik al meegemaakt. Er is ook niks meer wat mij eigenlijk van slag maakt. Niet naar het EK? So be it. Dan kan ik dingen relativeren", vertelt Kalma. "Er is een voor en een na. Het is lastig te omschrijven als je niet weet hoe dat zit, daar mag je eigenlijk blij mee zijn, want dan heb je niet zoiets meegemaakt waardoor je die gedachte hebt."

De spits vindt het soms wel lastig om over het overlijden van haar vader te praten. "Sommige dagen zijn lastiger dan andere dagen. Uiteindelijk, als mensen met mij erover willen praten, dan ben ik eigenlijk heel open. Het verschilt per situatie. Ik ben er wel open over, maar ik ben ook geen open boek die het aan iedereen kwijt wil."

Na het scoren van een doelpunt gaan beide vingers van Kalma omhoog, een eerbetoon aan Klaas. "Het is iets bijzonders. Als ik scoor, vind ik het heel mooi om het aan hem op te dragen. Het geeft een soort extra lading aan een goal. Daardoor wil ik ook heel graag scoren, omdat ik het kan vieren met hem. Het brengt een bepaalde kracht naar boven. Ik ben ermee begonnen bij de eerste goal na zijn overlijden. Het is iets symbolisch. Het is iets kleins, maar voor mij iets groots."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
20/04
Ajax V
14:00
AZ W
za
20/04
PEC Zwolle V
14:00
Telstar W
za
20/04
PSV V
16:30
SC Heerenveen V
zo
21/04
ADO Den Haag V
12:15
Feyenoord V
zo
21/04
Excelsior Rotterdam W
12:15
Fortuna Sittard W
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 19 35 52
2 Ajax V 19 36 45
3 PSV V 19 22 35
4 Fortuna Sittard W 19 20 31
5 ADO Den Haag V 19 8 26
6 Utrecht W 19 -10 26
7 PEC Zwolle V 19 -3 25
Bekijk de hele stand