Kabelaars verbijsterd over Eredivisie-deal: "Achterkamertjesdeal"

Een regenboogplopkap van ESPN
Een regenboogplopkap van ESPN Foto: © ESPN

Op woensdagavond kwam het nieuws naar buiten dat de Eredivisie CV en ESPN een akkoord hebben bereikt om het televisiecontract te verlengen tot medio 2030. ESPN zou een bedrag van 750 miljoen euro betalen.

Toch lijkt de deal nog niet helemaal rond. Zo meldt De Telegraaf dat het kabelconsortium, bestaande uit KPN, VodafoneZiggo, Delta fiber en Odido, niet blij is met deze gang van zaken. De Eredivisie CV zelf ontkent dat er al een akkoord is. "We zijn nog volop in gesprek en er is nog geen beslissing genomen", vertelt hoofd marketing ECV, Marc Rondagh.

ESPN zou jaarlijks een bedrag van 135 miljoen naar de clubs overmaken. Daarnaast zouden ook alle wedstrijden uit de Keuken Kampioen Divisie en Azerion Vrouwen Eredivisie uitgezonden worden. "Wij hebben ook begrepen dat het is aangeboden. En dat vinden wij bizar. We hebben hier te maken met afspraken die worden gemaakt in achterkamertjes", reageert een woordvoerder van het consortium.

Volgens de kabelaars moet de Autoriteit Consument en Markt (ACM) ingrijpen. "De ACM was heel duidelijk: de toekenning van de televisierechten betaald voetbal vanaf 2025 zal via een openbare aanbesteding moeten plaatsvinden. Daarin past dus geen achterkamertjesdeal van de ECV met één partij", vervolgt de woordvoerder.

"Ons initiële aanbod is helder: 180 miljoen netto per jaar gegarandeerd. Dat is een veel betere optie voor clubs en voetbalfans. Deze wedstrijd is nog echt niet gespeeld, wij zullen hier adequaat op reageren", besluit de woordvoerder.

Lees meer:
0 reacties