Julia Wattilete ook trainster: "Ze hebben veel respect voor me"

Julia Wattilete tekent bij FC Utrecht
Julia Wattilete tekent bij FC Utrecht Foto: © FC Utrecht

Julia Wattilete is niet alleen speelster bij FC Utrecht, maar ook assistent-trainer van het MO16-team van de club uit de Domstad. Met haar 20 jaar is ze maar vier jaar ouder dan de meeste speelsters in het team.

Dat gaat goed, zo vertelt Wattilete op de website van de Azerion Vrouwen Eredivisie. "Ik was voor de eerste training benieuwd hoe het zou zijn. Maar ze hebben veel respect voor me: in hun ogen ben je toch speelster van het eerste elftal. In het begin stonden ze met gespannen gezichten voor me als ze iets wilden weten."

"Dat is voorbij", merkt de verdedigster. "Ze vragen me gemakkelijk om tips en vooral de verdedigers willen weten wat ze beter kunnen doen of hoe ik iets aanpak. Dat is natuurlijk heel fijn", geeft ze aan. Haar leeftijd werkt ook in het voordeel van Wattilete: ze kan haar speelsters piekfijn vertellen hoe het is om door te breken in het profvoetbal. "Ik weet inderdaad hoe het is. En welke mentale druk erbij komt kijken. De speelsters trainen één keer per week bij ons, en spelen de rest van de week bij hun eigen club."

"Het verschil tussen die twee werelden is groot. Onze trainingen zijn weer anders. Er lopen veel stafleden op het veld, die op je letten. Het is aan mij de taak om die druk er een beetje af te halen", aldus Wattilete. Of ze over een jaar of twintig langs de lijn staat bij een topclub? "Haha, dat weet ik niet. Ik wil mezelf op dit moment vooral ontwikkelen: beter worden en plezier hebben. Ik weet niet of ik het leuk vind om na mijn carrière ook fulltime met voetbal bezig te zijn."

"Ik blijf graag mensen helpen, vooral die het moeilijk hebben. Ik zie mezelf in ontwikkelingslanden werken en projecten opzetten, zodat bijvoorbeeld kinderen genoeg eten hebben en een beter leven krijgen", besluit ze.

Lees meer:
0 reacties