Jonker ziet sterkhouder bij Oranje: "Knalhard nodig in je groep"

Het Nederlands mannenelftal is momenteel actief op het EK. Daarbij zijn een aantal sterkhouders heel erg belangrijk, zoals bijvoorbeeld Virgil van Dijk en Memphis Depay. Volgens Andries Jonker, bondscoach van de OranjeLeeuwinnen, zijn er ook sterkhouders die niet op het veld staan.

"Je hebt in elke groep een aantal spelers nodig. De een houdt het hoofd heel rustig, wat er ook gebeurt, de ander is altijd positief, weer een ander neemt de jonge speelsters of spelers onder zijn hoede. En weer een ander heeft tactisch heel goed in de gaten wat er gebeurt. Je hebt zo'n klein groepje nodig, in elk team, als je wil presteren", geeft Jonker aan in FCA EK-DAILY, de EK-show van FC Afkicken. 

Bij Oranje heeft Merel van Dongen die rol, zo onthult de bondscoach: "Merel is iemand die, normaal gesproken, niet in de basis speelt. Maar die elke training alles geeft, elke training een goed niveau haalt", zegt Jonker. Ook bij de elf tegen elf op de training, heeft de verdedigster een grote rol. "Dan is Merel meedogenloos in staat om even de bal neer te leggen waar je 'm niet wil hebben. En daarmee duidelijk te maken van 'hey, het klopt niet bij jullie'."

"Bij het WK was het zelfs zo ver dat ze tegen de basisspeelsters ging zeggen: 'als je het nou zo doet, dan kan ik dat niet doen'. Dat is een sterkhouder, die aan weinig minuten komt, maar die je knalhard nodig hebt in je groep. Die zich ook nog ontfermt over de jonge speelsters en die er heel positief in zit. Ze had maar een doel voor ogen: wereldkampioen worden en elke wedstrijd winnen. Dat heb je in mannenploegen ook, dat soort types. Die zijn goud waard voor je team", aldus Jonker.

Lees meer:
0 reacties