Jonker ziet dipje in populariteit Oranje: "Gaat nooit steady"

Andries Jonker op een training van de OranjeLeeuwinnen
Andries Jonker op een training van de OranjeLeeuwinnen Foto: © Orange Pictures

De populariteit van de OranjeLeeuwinnen lijkt de afgelopen tijd wat terug te lopen, terwijl de Leeuwinnen na het EK van 2017 in eigen land niet meer stuk konden. Ook bondscoach Andries Jonker merkt dat.

"Ik denk dat je maar één keer Europees kampioen wordt in eigen land. En dan heb je een soort van na-effect. Daarna word je geen wereldkampioen. Je wordt tweede. Ik denk dat dat nog steeds geweldig is, maar dan zie je toch dat de belangstelling iets afneemt. En dat er een fase ontstaat waarin het niet meer zo makkelijk gaat", vertelt Jonker aan de NOS.

In 2017 was Oranje de beste, maar inmiddels worden andere landen beter, zo merkt de bondscoach. Toch is Jonker niet somber: "Wat ik wel merk is dat het enthousiasme weer toeneemt, dat men graag kijkt. Ik denk dat dit het begin is van weer betere tijden. Het gaat nooit steady, maar altijd in golfbewegingen. We hadden in 2017 een enorme golf omhoog. Daarna een stukje naar beneden en hopelijk nu weer omhoog."

De bondscoach heeft daarom ook, naast winnen, een speciaal doel voor het aanstaande WK. "We willen ook aansprekend voetbal spelen, want daarmee maken we het voetbal populair. En doelstelling drie is inspireren. Dat mensen het willen zien, willen spelen. Dat mensen ervan gaan en blijven houden."

"Dat is wat we kunnen doen en dat hebben we ook wel redelijk zelf in de hand. Hoe we voetballen bepalen we zelf, hoe we ons opstellen en gedragen ook. Of we winnen, daar hebben we een tegenstander voor nodig. Die moet meewerken of moeten we op de knieën krijgen", aldus Jonker.

Lees meer:
0 reacties
Laatste reacties
Stand
# Team GS DS P
1 Ajax V 20 52 55
2 FC Twente V 20 75 54
3 Fortuna Sittard W 20 22 36
4 PSV V 20 13 35
5 ADO Den Haag V 20 21 32
6 PEC Zwolle V 20 -11 26
7 Feyenoord V 20 -6 24
Bekijk de hele stand