Jonker ziet: "De gouden generatie gaat voorbij, die neemt afscheid"

Andries Jonker kijkt toe bij een training van de OranjeLeeuwinnen
Andries Jonker kijkt toe bij een training van de OranjeLeeuwinnen Foto: © BSR Agency

Lieke Martens is na de interlands tegen Finland geen OranjeLeeuwin meer. De 31-jarige aanvalster maakte onlangs bekend na de komende twee EK-kwalificatieduels te stoppen als international. Daarmee neemt er wederom een speelster uit de 'gouden generatie' afscheid, zo merkt Andries Jonker op.

Hoe het nu verder moet zonder Martens in Oranje? "Je hebt ooit bij de mannen een gouden generatie gehad, Van Basten, Rijkaard, Gullit. Die heb je bij de vrouwen ook: het kampioenselftal van 2017, WK-finalisten van 2019. Gouden generatie. Die gaat voorbij", zegt Jonker bij de NOS.

"Die nemen afscheid. Sari van Veenendaal, Stefanie van der Gragt, Kika van Es... Zo kun je er nog een aantal noemen. Shanice van de Sanden misschien", zegt de bondscoach over de aanvalster die onlangs haar vertrek bij Liverpool aankondigde. "De tijd doet z'n werk, de natuur doet z'n werk. De geest wil niet meer, het lichaam wil niet meer. En dan moeten wij als voetballand zorgen voor de opvolging."

Jonker weet dat er een aantal meiden 'nog lang niet klaar zijn'. "Het hele interessante is hoe we op niveau blijven, hoe we blijven deelnemen aan de grote toernooien, hoe we kanshebber blijven, terwijl die gouden generatie langzaam maar zeker afscheid neemt en vervangen wordt. Of ik daar het antwoord op heb? We werken heel hard om al het talent dat in Nederland voorhanden is in kaart te brengen."

"We proberen die op de juiste momenten te brengen. Vandaag (maandag, red.) staan er ook weer twee debutanten op het veld (Veerle Buurman en Ilse van der Zanden, red.). Laat het maar zien. In de competitie goed spelen is één, maar nu met een Oranje-shirtje aan. Dan kijken hoe het gaat, te beginnen op het trainingsveld", besluit de bondscoach.

Lees meer:
0 reacties