Jonker wijst naar Eredivisie: "Voor onze eigen talenten zorgen"

Andries Jonker
Andries Jonker Foto: © BSR Agency

Meerdere internationals, zoals Daphne van Domselaar en Esmee Brugts, vertrokken deze zomer uit de Azerion Vrouwen Eredivisie. Het toont maar weer aan de de Nederlandse competitie een opleidingscompetitie is.

"De competitie ontwikkelt zich in omvang, naar twaalf clubs. Dat is een mooi aantal, goed om mee te werken. Makkelijker dan elf, makkelijker dan vijf. Maar het is ook veel voor Nederland. De toptalenten spelen in het buitenland, veel internationals spelen in het buitenland", zo merkt Oranje-bondscoach Andries Jonker op bij de NOS.

Hij gaat verder: "Dan hou je een opleidingscompetitie over, met heel veel jonge talentvolle speelsters. Als we dat met z'n allen accepteren, dan is dit een prachtige competitie, met veel clubs die hard werken aan hun jeugdopleiding, ook in het rechterrijtje. Clubs als Zwolle, Telstar, Alkmaar, Heerenveen, werken ongelooflijk hard aan het opleiden van jonge meisjes. Ik denk dat dat alleen maar te loven is. Ze doen allemaal hun best. Het is een beetje wachten op dat het niveau van hele jonge speelsters nog gaat toenemen."

"We weten nu al: iedereen die er bovenuit komt, gaat meteen weer naar het buitenland", geeft Jonker aan. "Wat je ziet is dat de topclubs in Nederland, ook de clubs eronder, gemiddeld genomen komt daar de helft uit het buitenland. Dat kunnen de vrouwenclubs nog niet bekostigen bij ons. In plaats van dat er buitenlandse speelsters komen, worden er piepjonge Nederlandse speelsters ingebracht."

Hij vindt dat niet zo erg. "Laat dat nog maar een paar jaar gebeuren. Laten we maar voor onze eigen talenten zorgen", aldus de bondscoach. Hij vindt het niet erg zorgwekkend dat de talenten naar het buitenland vertrekken. "Het is niet anders. Wij zijn een klein land, met kleine clubs en beperkte financiële mogelijkheden. En het geeft de kans aan andere spelers om de plekken op te vullen. Het leidt ertoe dat we op termijn een geweldig nationaal team kunnen hebben", sluit Jonker af.

Zet €10 euro in & ontvang €50 euro aan FREE bets!

Kijk jij ook alweer uit naar het voetbalweekend? Unibet heeft een mooie actie voor nieuwe spelers! Klik hier om je te registreren, zet minimaal 10 euro in en krijg maar liefst vijf GRATIS (!) weddenschappen van 10 euro!

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
30/09
ADO Den Haag V
14:00
PEC Zwolle V
zo
1/10
FC Twente V
12:15
Feyenoord V
zo
1/10
Utrecht W
12:15
SC Heerenveen V
zo
1/10
Fortuna Sittard W
12:15
Excelsior Rotterdam W
zo
1/10
PSV V
12:15
AZ W
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Fortuna Sittard W 2 4 6
2 Utrecht W 2 3 6
3 PSV V 2 5 4
4 AZ W 2 1 4
5 FC Twente V 1 7 3
6 Ajax V 1 2 3
7 ADO Den Haag V 1 0 1
Bekijk de hele stand