Jonker wijst naar Eredivisie: "Piepjonge teams, moeten we aan werken"

Andries Jonker tijdens een open training op de KNVB Campus
Andries Jonker tijdens een open training op de KNVB Campus Foto: © BSR Agency

De grootste talenten uit de Azerion Vrouwen Eredivisie maken steeds vaker op jonge leeftijd de stap naar het buitenland. Zo verruilt Wieke Kaptein, achttien jaar, FC Twente na dit seizoen voor Chelsea. Bondscoach Andries Jonker vindt het logisch dat onderscheidende speelsters naar het buitenland vertrekken.

"Wat dat betreft denk ik dat wij in het vrouwenvoetballand net zo klein zijn als in mannenvoetballand. Wij hebben niet de middelen om onze toptalenten aan ons te binden. Zoals elke zeer getalenteerde mannelijke speler na drie, vier jaar naar het buitenland gaat, gebeurt dat bij de vrouwen ook", geeft Jonker aan in het ESPN-programma Goedemorgen Eredivisie.

Hij gaat verder: "Dat heeft te maken met het verlangen naar avontuur, wat wij als Nederlanders hebben. We spelen liever in Barcelona dan in Amsterdam. Liever in Manchester, liever in München, liever in Wolfsburg. De portemonnee wordt meer gevuld en je kunt daar de grote prijzen winnen", weet de bondscoach. "Dus het is hartstikke logisch dat iedereen die in een Oranjeshirt terechtkomt of zich onderscheidt bij haar club de stap maakt naar het buitenland. Niks mis mee. Volgende."

"Wij zijn een opleidingsland, dan komt de volgende weer in aanmerking voor een kans om zich door te ontwikkelen", klinkt het. Volgens Jonker gaat het ook om 'de laag daaronder'. "Er spelen nu zo'n 25 Nederlandse voetbalsters in het buitenland. Niet allemaal in het Nederlands elftal, maar bijna wel. Dan hebben we nog een hele berg over in Nederland. Dat niveau, daar moeten we aan timmeren, dat moet beter."

"Als je dan kijkt naar onze Eredivisie, dan zie je, met name in het rechterrijtje, dat het piepjonge teams zijn, gebaseerd op een kern van speelsters tussen de zestien en 21 jaar. Daar moeten we aan werken, dat dat beter wordt", vindt Jonker. "Dat talent, dat daar loopt, dat moeten we koesteren en via de nationale teams en via het werk bij die clubs omhoog zien te krijgen. Dan komt er weer een nieuwe lichting. Daar moeten we van leven als Nederland zijnde, het opleiden van jeugdig talent. Ze kunnen niet allemaal naar het buitenland."

"Dan moeten we zorgen dat het niveau in Nederland structureel omhoog gaat. Dat is wel een wens. Het is en de top opleiden en het niveau van de breedte verhogen", aldus de bondscoach.

Lees meer:
0 reacties