Jonker wijst: "Dat motto moeten we nu even in de ijskast zetten"

Andries Jonker
Andries Jonker Foto: © BSR Agency

Zonder Vivianne Miedema, Jill Roord, Jackie Groenen, Lieke Martens en Daphne van Domselaar is Oranje begonnen aan de voorbereiding op de eerste duels in de EK-kwalificatie. Bondscoach Andries Jonker moet het dus doen zonder vijf vaste basisspeelsters.

"Dat is een half elftal van internationale topspeelsters", zegt hij tegenover NU.nl. "We gaan spelen om te winnen, maar we kunnen niet zeggen dat we net zo sterk zijn als we waren, want dat is niet zo", aldus Jonker. Hij is realistisch: "Het motto dat we jarenlang met ons mee hebben gedragen - wij kunnen van iedereen winnen - moeten we nu even in de ijskast zetten."

"We gaan werken aan een team dat dat motto ook weer met recht kan uitspreken. Op dit moment is dat niet zo, we doen een stapje terug", is de bondscoach eerlijk. Hij kijkt nu puur en alleen naar de EK-kwalificatie. "We gaan bouwen aan een elftal met een ander gezicht voor de komende periode. Het gaat dan niet om het EK of het WK, maar om de komende drie interlandperiodes."

Gwyneth Hendriks, Nina Nijstad en Daniëlle de Jong debuteren in de Oranje-selectie. Zij spelen in de Azerion Vrouwen Eredivisie, volgens Jonker 'een stukje' onder het niveau van het Nederlands elftal. "Daarom is het voor ons belangrijk dat een Eredivisie-speelsters iedere week haar elftal op sleeptouw neemt. Als dat niet lukt, ben je waarschijnlijk niet goed genoeg."

"De speelsters die we erbij hebben gehaald zijn iedere week belangrijk voor hun club. In hoe ze spelen, in de rol die ze vervullen en in de verantwoordelijkheid die ze pakken. Die lopen niet anoniem mee te hobbelen, maar trekken echt de kar", merkt de bondscoach.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
20/04
Ajax V
14:00
AZ W
za
20/04
PEC Zwolle V
14:00
Telstar W
za
20/04
PSV V
16:30
SC Heerenveen V
zo
21/04
ADO Den Haag V
12:15
Feyenoord V
zo
21/04
Excelsior Rotterdam W
12:15
Fortuna Sittard W
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 19 35 52
2 Ajax V 19 36 45
3 PSV V 19 22 35
4 Fortuna Sittard W 19 20 31
5 ADO Den Haag V 19 8 26
6 Utrecht W 19 -10 26
7 PEC Zwolle V 19 -3 25
Bekijk de hele stand