Jonker weet: "Duitsland hoort echt bij de Europese top, punt"

Andries Jonker
Andries Jonker Foto: © Pro Shots

Woensdagavond nemen de OranjeLeeuwinnen het in Heerenveen op tegen Duitsland. In april vorig jaar stonden beide landen in een vriendschappelijke interland tegenover elkaar.

"Dat was een heel belangrijke wedstrijd in de ontwikkeling van het team", weet bondscoach Andries Jonker nog. "In november 2022 ben ik gaan zeggen dat we van iedereen konden winnen. Dat leidde tot veel gefronste wenkbrauwen. Bij de buitenwereld, maar ook binnen het team", zegt hij bij de NOS.

Jonker gaat verder: "Wat we nodig hadden, was een goede wedstrijd tegen een topland. En tegen Duitsland was dat het geval." Oranje wist niet te winnen, maar toch groeide het vertrouwen. "Achteraf was ik heel blij met die 0-1. Geen euforie, maar wel een bevestiging dat die trainer misschien wel eens gelijk kon hebben. Een belangrijke ontwikkeling voor het team: hé, wij kunnen weer tegen dit soort landen op."

Duitsland was toen de nummer twee van de wereld. Inmiddels is de ploeg afgezakt naar een zesde plaats, één plek boven Nederland. "Ik weet wel een beetje hoe het werkt in Duitsland. De druk is immens. Het is een topvoetballand zowel bij de mannen als de vrouwen. Maar de periode waarin Amerika per definitie wereldkampioen en Duitsland per definitie Europees kampioen werd, is geweest. Duitsland is ingehaald door de tijd. Spanje is de beste. En Duitsland moet vechten met alles wat daaronder zit. Met Engeland, Frankrijk en Nederland om die tweede plek op dit moment."

Toch waakt Jonker voor de kwaliteiten van de Duitse ploeg: "Ze horen echt bij de Europese top. Punt. Maar ik denk dat wij ook goed zijn. Dus er is respect voor Duitsland, maar zoals altijd: we spelen om te winnen."

Lees meer:
0 reacties