Jonker weet: "Daar ga je last van krijgen in een later stadium"

Andries Jonker langs de lijn bij de OranjeLeeuwinnen
Andries Jonker langs de lijn bij de OranjeLeeuwinnen Foto: © BSR Agency

Oranje kende een interlandperiode met twee gezichten. Een slecht optreden en een nederlaag tegen Italië op vrijdag, gevolgd door een nipte overwinning op Noorwegen. Bondscoach Andries Jonker wil echter niks weten van druk.

"Wij weten heus wel hoe het zit. Drie uit twee met deze ploeg op dit moment, daar ben ik tevreden mee. Wij hebben als technische staf de wedstrijd van vrijdag geëvalueerd. Dat hebben we zaterdag met de groep besproken. Dat mag je best pittig noemen", geeft hij aan in Voetbal International.

Jonker viel tegen Noorwegen terug op het 4-3-3-systeem. "Alle Nederlandse meisjes en jongens hebben dat met de paplepel ingegoten gekregen, dus dat is een veilige keus", merkt de bondscoach op. "Het plan klopte, de uitvoering niet. Het was kennelijk te moeilijk. Dan moet je het je ploeg makkelijker maken en als je dat zo aan ze vertelt dan zien ze dat ook."

Na twee wedstrijden staan alle landen op drie punten. Het EK-ticket is daardoor zeker niet in gevaar: zelfs de nummers drie en vier kunnen zich via de play-offs alsnog plaatsen. Als het aan Jonker ligt, kwalificeert Oranje zich direct. "Wij spelen om ons zo snel mogelijk te kwalificeren. Er zitten een paar landen in die B-groep die ik liever niet tref. Wiskundig is de kans klein, maar je zult Portugal loten. Die wil ik liever niet kan ik je vertellen. Bovendien is het ook nog eens zo dat je je status als A-land op het spel zet als je vierde wordt. Dat moet je niet willen, want daar ga je last van krijgen in een later stadium."

Hij besluit: "Bij de eerste twee is het doel en dat kan. Gezien de omstandigheden is de start goed, we hebben nuttige dagen gehad en ik ben weer een stuk wijzer. Verschillende speelsters hebben zich in positieve zin laten zien. De vijver wordt groter, de keuzes nemen toe."

Lees meer:
0 reacties