Jonker voegde middenveldster toe aan selectie: "Zat er toen ook bij"

Andries Jonker op een training van de OranjeLeeuwinnen
Andries Jonker op een training van de OranjeLeeuwinnen Foto: © Orange Pictures

Toen Wieke Kaptein deze week geblesseerd raakte aan haar schouder, greep bondscoach Andries Jonker direct de telefoon. Hij voegde middenveldster Danique Noordman toe aan de selectie en legde donderdag aan deze site uit waarom hij voor de speelster van Ajax koos.

"Over het algemeen treedt Wieke bij ons op als rechtermiddenvelder. Daarmee is ze eigenlijk het type Van de Donk. Het is geen kopie, ze heeft haar eigen manier van spelen. Maar is in de dynamiek, in het loopvermogen, in de diepgang wel degene die het dichtste bij Daniëlle in de buurt komt", vertelt Jonker. "Door dat hartstikke goed te doen bij Twente, heeft ze de WK-selectie verdiend. Danique Noordman zat ook al bij de oproepbare speelsters voor het WK. Die groep is destijds volgens mij niet naar buiten gebracht, maar dat zat zij wel bij, toen ze nog bij Zwolle speelde", onthult de bondscoach.

Waarom? "Omdat wij vinden dat zij qua type en qua inbreng in wedstrijden het dichtste komt bij Wieke Kaptein, op haar beurt. Op het moment dat Wieke uit dreigt te vallen, hebben we simpelweg gekozen voor het type wat daar het dichtst bij in de buurt komt", geeft Jonker aan. "We hebben er daar niet zoveel van in Nederland. We hebben er ook niet zoveel daarvan dus in de selectie. Dan maak je een keuze."

Ook andere namen zijn overwogen, zo vertelt de coach. "Uiteraard hebben we overwogen of Fenna (Kalma, red.), Romée (Leuchter, red.), Tiny Hoekstra, Alieke Tuin, Aniek Nouwen in aanmerking kwamen. Daar loopt geen rechtermiddenvelder tussen met de specifieke kwaliteiten van het type Van de Donk, Kaptein, Noordman. We hebben daar dus bewust voor gekozen. Waarbij Aniek overigens ook niet topfit was", vertelt Jonker.

Uit nader onderzoek is gebleken dat de blessure van Kaptein niet serieus is. Donderdag heeft ze goed getraind, zo vertelde Jonker. Wat betekent dat voor Noordman? "Het is afhankelijk van hoe het met Wieke gaat of zij erbij blijft. Ik vind het van heel groot belang dat dit soort meiden internationale ervaring op doen. Ik was er enorm verheugd mee dat Jong Oranje opnieuw twee topwedstrijden speelt. Eigenlijk spijt het me wel een beetje dat ze er nu eentje mist (Jong Oranje speelde donderdag tegen Frankrijk, red.)."

"Aan de andere kant: een paar dagen trainen bij het Nederlands elftal is voor haar ook heel veel waard. Dat houdt elkaar wel in evenwicht", denkt Jonker. "Maar we kijken wel naar de situatie. Als iedereen er is, dan is het een overweging om Danique weer in Jong Oranje te laten spelen, omdat ze daar meer aan heeft dan hier alleen te trainen. Zeker de komende dagen, want in het tweede gedeelte van zo'n window is er nog minder gelegenheid om te trainen dan in het eerste gedeelte. Woensdag is het feestdag, dan kan ik trainen. Alle andere dagen is het eigenlijk pappen en nathouden", sloot de bondscoach af.

Lees meer:
0 reacties