Jonker verwoestend voor UEFA: "Ik maak me hele grote zorgen"

Andries Jonker op de training van de OranjeLeeuwinnen
Andries Jonker op de training van de OranjeLeeuwinnen Foto: © BSR Agency

Andries Jonker is totaal niet te spreken over het zomerprogramma van de EK-kwalificatie. De OranjeLeeuwinnen speelt midden in de zomer op 12 en 16 juli twee belangrijke duels tegen Italië en Noorwegen. 

Het programma gunt de speelster erg weinig rust. "In de plannen van de UEFA hadden ze uitgerekend dat wij na 4 juni vier weken vrij waren, op 8 juli zouden verzamelen en dan vier dagen later een zware wedstrijd spelen. Maar dat is even onmogelijk als onverantwoord!", reageert Jonker verbolgen in de Telegraaf. "Ik maak me hele grote zorgen over de gezondheid van de speelsters én over het niveau van de dames en de heren bij de UEFA en de FIFA die dit soort beslissingen nemen.”

Vier dagen is volgens de bondscoach lang niet genoeg om de speelsters weer helemaal op te trainen na een paar weken vrij. Eerder beginnen is voor speelster van Duitse clubs ook geen optie. "Die clubs zeggen: de interlandwindow begint de achtste, vanaf dan mogen jullie ze hebben. En geen dag eerder. Punt", legt Jonker uit. Zo kon lang niet de hele selectie alle ingeplande trainingsblokken van de afgelopen weken meedoen. 

Jonker haalt ten slotte hard uit naar de UEFA. "Het vrouwenvoetbal ontwikkelt zich in een razend tempo. Dan moet je ook kijken hoe je dat in goede banen leidt", klinkt het. "Dat vraagt verstand van zaken. Kunnen de mensen die nu bij de UEFA en de FIFA zitten dit wel aan? Dat betwijfel ik.”

Lees meer:
0 reacties