Jonker uit wederom zorgen: "Spelen geen oefenpotje tegen amateurs"

Andries Jonker
Andries Jonker Foto: © BSR Agency

De OranjeLeeuwinnen werken op 12 en 16 juli nog twee EK-kwalificatiewedstrijden af. Andries Jonker heeft al vaker zijn onvrede over die duels, midden in de zomerstop, geuit en geeft in gesprek met De Telegraaf nog maar eens aan wat voor puzzel het is om zijn selectie gereed te krijgen voor het treffen met Italië en Noorwegen.

Jonker werkte met zijn ploeg in juni al twee trainingsstages af en deze week staat de derde op de planning. De speelsters moeten volgens de bondscoach worden 'opgetraind'. "Elke trainer weet dat je spelers na een pauze een aantal weken moet optrainen naar de volgende wedstrijden." Daarbij belangrijk: Oranje begint niet met een oefenwedstrijd. "Er is een ‘bvo’ die elke zomer begint met een oefenpotje tegen Terschuurse Boys. Wij spelen niet een oefenpotje tegen een amateurclubje, wij spelen 12 juli een topinterland tegen Italië", benadrukt Jonker het belang.

Een selectie samen krijgen voor de eerste twee trainingsstages was een hele puzzel. De bondscoach moest nogal wat speelsters missen. "Daarbij wisselen nu ook nog speelsters van club of is er een trainerswissel. Daar heb ik ook mee te maken. Het is een gigantisch complexe puzzel om te zorgen dat iedereen zich straks goed voelt", zegt Jonker.

Hij kan sinds maandag wel weer beschikken over Esmee Brugts, Daniëlle van de Donk, Dominique Janssen en Damaris Egurrola. "1 juli komen er vijf bij maar gaan er ook twee af. Pas op 8 juli kan ik kiezen wie ik wil. Ik moet voor de wedstrijd tegen Italië wel een afweging maken. Ik bedoel: als een speelster een aantal weken helemaal niks heeft gedaan, of heel kort, wat dan?", vraagt Jonker zich hardop af.

Het is dus de vraag in hoeverre Jonker en de Leeuwinnen bereid zijn om fysieke risico's te nemen. "Ik zeg niet voor niks dat ik me grote zorgen maak over de gezondheid van mijn speelsters. Zie Pelova. En nogmaals, ik maak me grote zorgen om het niveau van de dames en heren die hier over gaan. Kijk: Arjen Robben heeft eens een praatje voor de groep gehouden. Hij zei onder andere: Keihard trainen betekent ook keihard rusten", weet de bondscoach.

Lees meer:
0 reacties