Jonker reageert op roep om verjonging: "Proces al lang aan de gang"

Andries Jonker en Lieke Martens
Andries Jonker en Lieke Martens Foto: © BSR Agency

Na de nederlagen tegen Spanje en Duitsland en het mislopen van de Olympische Spelen was het een vaak gehoord geluid: Oranje moet verjongen. Die roep om verjonging is aan de ene kant logisch, zo vindt bondscoach Andries Jonker.

"Dat was in '22 zo, toen het EK niet goed ging, toen moest er verjongd worden. Toen hebben we ons gekwalificeerd voor het WK, niks gehoord. Het WK gespeeld, niks gehoord. Nations League-poule gewonnen, niks gehoord. Twee keer verloren en dan komt 'ie weer, moeten we verjongen. Emotie, teleurstelling, bij de media", omschrijft Jonker bij Studio Voetbal de situatie.

Nu nog moeten verjongen? Dan ben je een beetje te laat, zo is zijn oordeel. "Daar is Mark Parsons mee begonnen. Hij moest met Van Domselaar, maar hij heeft ook Esmee Brugts meegenomen naar het EK en af en toe laten invallen, laten ruiken. Ik ben daarmee verder gegaan. Ik heb Daphne (van Domselaar, red.) basisspeelster gemaakt, Esmee (Brugts, red.) basisspeelster gemaakt, Wieke Kaptein erbij gehaald, Caitlin Dijkstra het stokje laten overnemen van Stefanie van der Gragt. Dat proces is al lang aan de gang en dat moet ook."

Het is wel lastiger om verder te verjongen vanwege het kwaliteitsverschil tussen de buitenlandse competities en de Azerion Vrouwen Eredivisie, zo erkent Jonker. "De meiden die in het buitenland spelen, die spelen over het algemeen in het Nederlands elftal. De paar die ook in het buitenland spelen, vinden we net niet goed genoeg, dat zijn er twee of drie. Dan moet je naar de Nederlandse Eredivisie."

Hij vervolgt: "Daar lopen heel veel jonge speelsters. Er zit een enorm gat tussen Eredivisie en Nederlands elftal. We hebben geluk dat Ajax het in de Champions League goed doet. Die moeten een aantal keer op het Europese podium spelen. En dan blijft het nog steeds moeilijk om in te schatten: 'die, die en die gaan het Nederlands elftal echt beter maken'. Ze blijven jonge, onervaren speelsters", benadrukt de bondscoach.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
20/04
Ajax V
14:00
AZ W
za
20/04
PEC Zwolle V
14:00
Telstar W
za
20/04
PSV V
16:30
SC Heerenveen V
zo
21/04
ADO Den Haag V
12:15
Feyenoord V
zo
21/04
Excelsior Rotterdam W
12:15
Fortuna Sittard W
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 19 35 52
2 Ajax V 19 36 45
3 PSV V 19 22 35
4 Fortuna Sittard W 19 20 31
5 ADO Den Haag V 19 8 26
6 Utrecht W 19 -10 26
7 PEC Zwolle V 19 -3 25
Bekijk de hele stand