Jonker reageert op besluit van Martens: "Geweldig uithangbord"

Lieke Martens stopt na de aankomende interlandperiode als international bij Oranje. Die beslissing zorgt niet voor verrassing bij bondscoach Andries Jonker. Martens twijfelde namelijk al langer, zo vertelt Jonker voor de camera van OnsOranje.

"Het verrast mij niet. We hebben heel veel moeite moeten doen, mijn assistent Arvid Smit en ik, om haar mee te krijgen naar het WK", onthult de bondscoach. "Dat is uiteindelijk gelukt. Goed WK gespeeld. Daarna was het min of meer vanzelfsprekend dat ze doorging richting Nations League en de daaraan gekoppelde kwalificatie voor de Olympische Spelen. Toen dat mislukte in februari, met de verliespartijen tegen Spanje en Duitsland, toen brak het lijntje bij haar."

Het EK van 2025, in Zwitserland, is volgens Jonker 'een brug te ver' voor Martens. "Dat ziet ze niet zitten, om er nog zo lang bij te zijn. Afscheid nemen in Parijs had ze geweldig gevonden. Toen heeft ze me gezegd: 'trainer, ik denk dat ik mijn plek beschikbaar moet stellen aan een ander, want Zwitserland is echt te ver weg'. Toen heb ik gezegd: 'Lieke, we hebben je nu nog nodig. Vivianne (Miedema, red.) is er nog niet top bij, kan je het nog opbrengen om ons te helpen?'."

"Dat wil ze heel graag doen. Vandaar dat ze er dit keer nog bij is. In juli is ze er niet meer bij. Dan is Vivianne er hopelijk wel weer bij", aldus Jonker, die vol lof spreekt over de 31-jarige Martens. "Lieke is een geweldig uithangbord voor het Nederlandse vrouwenvoetbal. De eerste vrouw die slaagde in het buitenland op het niveau Barcelona, Champions League won, Wereldspeelster van het Jaar, Gouden Bal gewonnen. Dat kan niemand anders in Nederland zeggen. Bijna 160 interlands."

"Ik denk een voorbeeld voor heel veel meisjes die willen gaan voetballen. Ook een inspiratiebron voor iedereen die iets heeft met voetbal en van voetbal houdt. Geweldige speelster met een prachtige loopbaan", besluit de bondscoach.

Lees meer:
0 reacties