Jonker onder de indruk: "Heb enorm veel respect voor deze sportvrouw"

Andries Jonker op de training van de OranjeLeeuwinnen
Andries Jonker op de training van de OranjeLeeuwinnen Foto: © Orange Pictures

Kika van Es kende een bijzonder einde van haar carrière. De verdedigster ging na een miskraam nog vol voor het WK, maar ging uiteindelijk niet mee naar Australië en Nieuw-Zeeland. Bondscoach Andries Jonker heeft enorm veel respect voor de reis van Van Es.

"Ik krijg daar nog kippenvel van. Ze belde me op met 'trainer, je kunt niet meer op me rekenen'. Ik viel van m'n stoel. Ze kwam met de fantastische mededeling dat ze zwanger was. Heel kort daarop was het niet goed. Dan hou je nog wel contact, van 'hoe is het met je?'", blikt Jonker terug op die periode. "Dan moet ze zich herpakken. Op een gegeven moment is ze weer gaan trainen en toen heb ik gebeld: 'volgens mij ben je aan het trainen, maar ik zie je niet spelen'. 'Nee, de trainer stelt me niet op'. Oké."

In de bekerfinale kwam Van Es wel in actie. "Toen dacht ik: 'dit niveau is nog steeds goed'. Ik heb gebeld met de vraag of ze fit was. Kika zei: 'ik ben topfit'. Toen heb ik haar toch uitgenodigd, alleen maar op grond van die bekerfinale, omdat mijn gevoel zei dat ze goed genoeg was om ons verder te helpen in de voorbereiding op het WK", vertelt de bondscoach in Goedemorgen Eredivisie. "Toen heeft ze meegetraind en hebben we afgesproken dat ze voor haar kans ging."

"Ik heb er enorme bewondering voor dat als dat misgaat, dat je dan als een waanzinnige in je eentje gaat trainen, om maar weer topfit te worden en dan dat WK te willen halen", is Jonker lovend. Uiteindelijk ging Van Es toch niet mee naar het WK. "We dachten dat we anderen meer nodig hadden dan haar. Maar er zaten wel wat vraagtekens bij de verdedigsters, toen heb ik gezegd: 'wil je, voor de groep en voor mij, blijven trainen zolang als dat nodig is?'"

Jonker vervolgt: "Dat was tot diep in de voorbereiding in Australië en Nieuw-Zeeland, dat ik elke week gebeld heb 'Kika, er is nog niks aan de hand, ben je nog aan het trainen?'. 'Ja trainer, ik ben aan het trainen'. Heel lang is ze fit gebleven, in de hoop, voor haar dan, dat er iemand af zou vallen. Ik heb daar heel veel moeite mee om dan te zeggen: 'Nee, jij gaat niet mee'. Maar er mochten er maar 23 mee."

"Ik heb enorm veel respect voor deze sportvrouw. Ik vind dat echt geweldig. Hart voor voetbal, hart voor Oranje. Dat zit hier naast me", doelt de bondscoach op Van Es, die in totaal 77 keer uitkwam voor Oranje.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
20/04
PSV V
16:30
SC Heerenveen V
zo
21/04
ADO Den Haag V
12:15
Feyenoord V
zo
21/04
Excelsior Rotterdam W
12:15
Fortuna Sittard W
zo
21/04
Utrecht W
12:15
FC Twente V
wo
1/05
Ajax V
18:45
PSV V
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 19 35 52
2 Ajax V 19 36 45
3 PSV V 19 22 35
4 Fortuna Sittard W 19 20 31
5 ADO Den Haag V 19 8 26
6 Utrecht W 19 -10 26
7 PEC Zwolle V 19 -3 25
Bekijk de hele stand